Η Ρουμανία σχεδιάζει να αγοράσει τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams της General Atomics, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας της χώρας, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters με την πρώτη παραγγελία να αφορά 52 άρματα και να είναι διακρατική.

Η Ρουμανία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αύξησε τις αμυντικές δαπάνες στο 2,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος φέτος από 2%, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η χώρα, η οποία μοιράζεται σύνορα 650 χιλιομέτρων με την Ουκρανία, φιλοξενεί ένα αμερικανικό αμυντικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων Patriot και, από πέρυσι, έχει μια μόνιμη ομάδα μάχης του NATO σταθμευμένη στο έδαφός της.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία αποστολής του αιτήματός μας (του υπουργείου) για προκαταρκτική έγκριση για την απόκτηση ενός τάγματος αρμάτων μάχης Abrams», δήλωσε ο αντιστράτηγος Teodor Incicas σύμφωνα με το Observatorul Militar, που επικαλείται δημοσίευμα του υπουργείου Άμυνας. Ο Incicas είναι επικεφαλής του γενικού τμήματος εξοπλισμών του στρατού.

Χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που βρίσκονται «μια ανάσα» από τη σύγκρουση, όπως η Πολωνία, η Φινλανδία και η Γερμανία συνάπτουν συμφωνίες για την ανάπτυξη αμερικανικών όπλων στην Ευρώπη, διαπραγματεύονται νέες συμφωνίες και προσπαθούν να επιταχύνουν τις υπάρχουσες συμβάσεις.

Τον Δεκέμβριο, το υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση επτά μη επανδρωμένων συστημάτων αεροσκαφών Watchkeeper X από την ισραηλινή εταιρεία ηλεκτρονικών αμυντικών συστημάτων Elbit Systems για 410,19 εκατομμύρια δολάρια.

Η Ρουμανία σκοπεύει να ανανεώσει την κρατική αμυντική της βιομηχανία επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες για να ενισχύσει την παραγωγή και τις εξαγωγές στην περιοχή, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας τον Δεκέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ