«Εκτοξεύονται» οι αμυντικές δαπάνες το 2023 για τον ρωσικό Στρατό

Μιλώντας ενώπιον του συλλόγου του Υπουργείου Άμυνας, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε ότι οι αμυντικές δαπάνες στη Ρωσία θα αυξηθούν σχεδόν κατά 50% το 2023, «λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέσα που θα διατεθούν».

«Αυτό θα μας επιτρέψει να εφοδιάσουμε στρατιωτικούς σχηματισμούς και μονάδες μόνιμης ετοιμότητας με όπλα και εξοπλισμό σε ποσοστό περίπου 97%», είπε. Ο Σοϊγκού δήλωσε πως είναι απαραίτητη η διατήρηση των μέγιστων όγκων παραγωγής από την αμυντική βιομηχανία, αλλά και οι «προληπτικές παραδόσεις» όπλων στα στρατεύματα, ειδικότερα εκείνα που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης.

Με βάση τα στοιχεία του ουκρανικού στρατού, η Ρωσία ξόδεψε 82 δισεκατομμύρια δολάρια για την εισβολή τον περασμένο Φεβρουάριο. Το ποσό αυτό αποτελεί το ένα τέταρτο των ετήσιων δημοσιονομικών εσόδων της.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας ήταν 4,7 τρισεκατομμύρια ρούβλια (ή περίπου 77 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2022.

Σχεδόν 5 τρισεκατομμύρια ρούβλια διατίθενται για την άμυνα για το 2023 και 4,6 τρισεκατομμύρια για το 2024. Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, το τρέχον κρατικό πρόγραμμα εξοπλισμών ισχύει για την περίοδο 2018-2027 και προβλέπει 20 τρισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 330 δισεκατομμύρια δολάρια) σε κεφάλαια.

Παραδοσιακά, περίπου το ήμισυ των αμυντικών δαπανών προορίζεται για την αγορά στρατιωτικών αγαθών και εξοπλισμού, καθώς και για τη χρηματοδότηση στρατιωτικών συμβάσεων.

Τα υπόλοιπα καλύπτουν τις λειτουργικές δαπάνες του στρατού, τα επιδόματα των στρατιωτικών, την εκπαίδευση κ.ά, όπως επισημαίνει ο Vasily Kashin, διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών (CCEIS) στην Ανώτατη Οικονομική Σχολή με έδρα τη Μόσχα.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV