Το Τόκιο ακυρώνει το AEGIS Ashore: «Είναι στατικό - Δεν θα επιβιώσει σε περίπτωση πολέμου»

Προφανώς στην Ιαπωνία θεωρούν πολύ πιθανό έναν μελλοντικό πόλεμο κατά πρώτον με την Κίνα και κατά δεύτερον με την Ρωσία και θέλουν η αντιαεροπορική τους «ομπρέλα» να έχει μεγάλες πιθανότητες επιβιωσιμότητας.

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ιαπωνικού Υπουργείου Άμυνας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του αμυντικού προϋπολογισμού για το 2022, η χώρα ακυρώνει το πρόγραμμα AEGIS Ashore, δηλαδή το πρόγραμμα εγκατάστασης δύο χερσαίων συστημάτων AEGIS (ραντάρ και πύραυλοι), και θέλει να αποκτήσει δύο νέα πλοία με σύστημα AEGIS.

Ο λόγος της ακύρωσης του προγράμματος AEGIS Ashore, το οποίο είχε προϋπολογιστεί με το ποσό των $ 1,8 δισεκατομμυρίων, δεν έγιναν γνωστοί, αλλά ο πιθανότερος λόγος είναι ότι τα στατικά συστήματα κρίθηκαν μη βιώσιμα σε περίπτωση πολέμου.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η Ιαπωνία θα αποκτούσε δύο AEGIS Ashore, τα οποία θα ενσωματώνονταν και θα διασυνδέονταν με το υπάρχον σύστημα αντιαεροπορικής-αντιπυραυλικής έγκαιρης προειδοποίησης και άμυνας της Ιαπωνίας (τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot και τα αντιτορπιλικά κλάσης «Kongo» και «Atago»).

Κάθε σύστημα AEGIS Ashore θα αποτελούνταν από σταθερά ραντάρ AN/SPY-1D(V) και βλήματα της οικογένειας Standard στην έκδοση SM-3 Block.IIA, μέγιστου βεληνεκούς 500 χιλιομέτρων

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV