Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Carney (DDG 64), κλάσης Arleigh Burke κατέστρεψε το Σάββατο και την Κυριακή ούτε λιγο ούτε πολύ 22 drones και πυραύλους των ανταρτών της Υεμένης Χούθι τα οποία πετούσαν πάνω από την Ερυθρά.

Ο αριθμός των 22 συνολικά εναέριων όπλων των ανταρτών είναι μεγαλύτερος από ότι είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Μάλιστα όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού Ναυτικού το αντιτορπιλικό κατέρριψε την Κυριακή τρία drones των Χούθι τα οποία είχαν ως στόχο την περιοχή που έπλεε το USS Carney στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

Όπως αναφέρεται το αμερικανικό αντιτορπιλικό ανίχνευσε ένα βαλλιστικό πύραυλο των Χούθι ο οποίος εκτοξεύθηκε κατά του σκάφους Unity Explorer με σημαία από Μπαχάμες και που κατέληξε σε ένα παραλίγο κτύπημα, αν και δεν αναφέρεται εάν ο πύραυλος αναχαιτίστηκε ή αστόχησε. Στη συνέχεια το αμερικανικό αντιτορπιλικό εντόπισε ένα ακόμη drone το οποίο και κατέρριψε.

Τριάντα λεπτά αργότερα το Unity Explorer έγινε στόχος νέας επίθεσης με τα περισσότερα drones αναχαιτίζονται από SM-2 και το σκάφος να υφίσταται μικρές ζημιές.

Δύο ακόμη εμπορικά σκάφη έγιναν στόχος των Χούθι τα Number 9 και  Sophie II με σημαία Παναμά με τα βλήματα των Χούθι να αναχαιτίζονται και αυτά.

Ο οπλισμός του USS Carney είναι ιδιαίτερα βαρύς, όπως κάθε πλοίο της συγκεκριμένης κλάσης.

Αποτελείται από ένα πυροβόλο των 127 χλστ. ένα σύστημα CIWS Phalanx, ένα SeaRAM επίσης για εγγύς άμυνα, 2 πυροβόλα των 25 χλστ. δύο εκτοξευτές Mk-141 για οκτώ Harpoon και δύο κάθετους εκτοξευτές Mk 41 για 90 συνολικά α/α πυραύλους και πυραύλους cruise RIM-66Μ, RIM-156, RIM-161 και  BGM-109.

Σημειώνεται ότι καταρρίψεις πραγματοποίησε και φρεγάτα του γαλλικού Ναυτικού η οποία έπλεε στην ίδια περιοχή.

Όπως ανακοίνωσε το γαλλικό Ναυτικό το βράδυ του Σαββάτου, φρεγάτα πολλαπλών αποστολών του γαλλικού Ναυτικού κατέρριψε δυο τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) τα οποία κινούνταν προς την κατεύθυνσή της από τις ακτές της Υεμένης.

«Η αναχαίτιση και η καταστροφή των δυο απειλών» έγινε στις 22:30 και στις 00:30 (ώρες Ελλάδας)

«110 χιλιόμετρα από τις ακτές της Υεμένης, στο ύψος της Χοντάιντα» από τη φρεγάτα πολλαπλών αποστολών Languedoc, διευκρινίζεται σε δελτίο Τύπου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ