Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το ΠΝ σύμφωνα με  ξένες δημοσιεύσεις, αναφορικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ τουλάχιστον μια φρεγάτα του θα επιχειρήσει παράλληλα ή και ενταγμένη στην ομάδα μάχης του αμερικανικού Ναυτικού που πλέει για την περιοχή.

Όπως αναφέρεται η φρεγάτα «ΨΑΡΑ», η οποία βρίσκεται ενταγμένη στη δύναμη του ΝΑΤΟ SNMG-2  (Standing NATO Maritime Group 2) στην ανατολική Μεσόγειο πρόκειται να επιχειρήσει παράλληλα με την ομάδα μάχης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Gerald R. Ford το οποίο πλέει τώρα μεταξύ Κρήτης και Κύπρου και με κατεύθυνση το Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι στις  27 Ιουνίου 2023 η φρεγάτα «Ψαρά» είχε αντικαταστήσει  την Φρεγάτα (Φ/Γ) «Θεμιστοκλής» στην επιχείρηση UNIFIL (United Nations Interim Force In Lebanon).

Η UNIFIL επιβλέπει την τήρηση της λεγόμενης Συμφωνίας του Λιβάνου.

Στην ουσία είναι ΝΑΤΟική – Ναυτική Δύναμη και επιτηρεί τον αποκλεισμό του Λιβάνου.

Δημιουργήθηκε μετά τον πόλεμο του  2006 μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, με αρχική αποστολή  την απομάκρυνση των ξένων υπηκόων και παραμένει ακόμα εκεί. Το ΠΝ συμμετείχε από την αρχή της συγκρότησης αυτής της δύναμης με μια Φρεγάτα (Φ/Γ).

Να σημειωθεί πως η φρεγάτα του ΠΝ όπως και τα υπόλοιπα σκάφη της SNMG-2 πλέουν υπό την απειλή των πυραύλων εδάφους-επιφανείας C-802, κινεζική κατασκευής που διαθέτει η Χεζμπολάχ. Σε περίπτωση εμπλοκής της Σιϊτικής οργάνωσης σε πόλεμο κατά του Ισραήλ η οργάνωση θα χρησιμοποιήσει όλο το οπλοστάσιό της όπως είχε κάνει και το 2006 όταν με ένα πύραυλο C-802 είχε πλήξει την ισραηλινή φρεγάτα Hanit.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ