Στο  ναυπηγείο της Fincantieri Marine Group (FMG) στο Γουισκόνσιν των ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη η ναυπήγηση τριών διαφορετικών τύπων σκαφών επιφανείας.

Πρόκειται για τα τρία τελευταία LCS κλάσης Freedom για το αμερικανικό Ναυτικό, την τέταρτη φρεγάτα MMSC για το Ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας και την πρώτη φρεγάτα κλάσης Constellation για το USN. Όπως αναφέρεται η τέταρτη και τελευταία φρεγάτα MMSC για τη Σαουδική Αραβία, η οποία διαθέτει υπερκατασκευή κατασκευασμένη από αλουμίνιο όπως ακριβώς και οι LCS,  πρόκειται να καθελκυστεί εντός του 2024.

Η αλουμινένια υπερκατασκευή της τέταρτης  MMSC για τη Σαουδική Αραβία.

Την ίδια ώρα η πρώτη Constellation έχει αρχίσει ήδη να ναυπηγείται αλλά με ένα και πλέον χρόνο καθυστέρηση (ήταν να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2022) και έτσι θα παραδοθεί στο αμερικανικό Ναυτικό περί το 2027.

Τα πρώτα κομμάτια για την Constellation

Οι τρεις τελευταίες LCS έχουν όλες καθελκυστεί και τώρα βρίσκονται στην διαδικασία εγκατάστασης των συστημάτων.

Πρόκειται για τα πλοία Nantucket (LCS 27) και  Beloit (LCS 29), τα οποία θα παραδοθούν στο Ναυτικό των ΗΠΑ εντός του 2024 και το Cleveland (LCS 31), το οποίο θα παραδοθεί το 2025.

Το γεγονός ότι ξεκίνησε η ναυπήγηση της πρώτης Constellation δεν αφήνει πολλά περιθώρια χρόνου στην Ελλάδα εάν θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Πέρα από τις βαρύγδουπες εξαγγελίες το ΥΠΕΘΑ οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε συζητήσεις με το αμερικανικό Πεντάγωνο  και την FMG ώστε να δοθούν οι ελληνικές προδιαγραφές οι οποίες θα αφορούν τον εξοπλισμό και μόνο, καθώς οι διαστάσεις του σκάφους φυσικά και δεν αλλάζουν.

Οι τελευταίες LCS λίγο πριν παραδοθούν στο αμερικανικό Ναυτικό

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ