Η Αυστραλία αναμένεται να αγοράσει έως και πέντε πυρηνικά υποβρύχια κλάσης Virginia από τις ΗΠΑ το 2030 ως μέρος της τριμερούς αμυντικής συμφωνίας AUKUS, αποκάλυψαν τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η συμφωνία, γνωστή ως σύμφωνο AUKUS, θα έχει πολλαπλά στάδια. Η πρώτη φάση θα ξεκινήσει με τουλάχιστον ένα αμερικανικό υποβρύχιο να φτάνει στα λιμάνια της Αυστραλίας τα επόμενα χρόνια και να τελειώνει στα τέλη της δεκαετίας του 2030 με μια νέα κατηγορία υποβρυχίων που θα κατασκευαστεί με βρετανικά σχέδια και αμερικανική τεχνολογία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει τους ηγέτες της Αυστραλίας και της Βρετανίας στο Σαν Ντιέγκο την ερχόμενη Δευτέρα για να συζητήσουν την παροχή πυρηνικών υποβρυχίων και άλλων όπλων υψηλής τεχνολογίας στην Αυστραλία.

Δύο από τους Αμερικανούς αξιωματούχους, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Reuters, δήλωσαν ότι μετά τις ετήσιες επισκέψεις στα λιμάνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πουλήσουν κάποια υποβρύχια στη Δυτική Αυστραλία μέχρι το 2027 περίπου.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2030, η Αυστραλία θα αγοράσει 3 υποβρύχια κλάσης Virginia και θα έχει την επιλογή να αγοράσει άλλα δύο.

Η Αυστραλία διαθέτει έναν υπάρχοντα στόλο έξι συμβατικών υποβρυχίων κλάσης Collins, των οποίων η διάρκεια ζωής θα παραταθεί έως το 2036. Οι αξιωματούχοι δεν έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με τη σχεδιαζόμενη νέα κατηγορία υποβρυχίων.

Πως θα επηρεαστούν οι ΗΠΑ από την αγορά των υποβρυχίων Virginia

Σύμφωνα με την αρχική συμφωνία AUKUS που ανακοινώθηκε το 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία συμφώνησαν να παράσχουν στην Αυστραλία την τεχνολογία και τη δυνατότητα ανάπτυξης πυρηνοκίνητων υποβρυχίων ως μέρος των κοινών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής που θέτει η Κίνα στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει ενημερωθεί πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες για την επικείμενη συμφωνία AUKUS για να συγκεντρώσει υποστήριξη για τις νομικές αλλαγές που απαιτούνται για την εξομάλυνση των ζητημάτων μεταφοράς τεχνολογίας για τα εξαιρετικά προστατευμένα συστήματα πυρηνικής πρόωσης και σόναρ που θα βρίσκονται στα νέα υποβρύχια της Αυστραλίας, σύμφωνα με πηγή του Κογκρέσου.

Τα επόμενα πέντε χρόνια, Αυστραλοί εργάτες θα έρχονται στα ναυπηγεία υποβρυχίων των ΗΠΑ για να εκπαιδευτούν.

Αυτή η εκπαίδευση θα ωφελήσει άμεσα την παραγωγή υποβρυχίων των ΗΠΑ, καθώς υπάρχει επί του παρόντος έλλειψη εργατικού δυναμικού για τους εργαζόμενους στα ναυπηγεία που χρειάζονται οι ΗΠΑ για να κατασκευάσουν τα υποβρύχιά τους.

Η επικείμενη ανακοίνωση μπορεί να επηρεάσει τις προσδοκίες του Ναυτικού των ΗΠΑ για τις δικές του αποκτήσεις υποβρυχίων τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου, το 30ετές σχέδιο ναυπηγικής του Ναυτικού που κυκλοφόρησε πέρυσι, προβλέπει ότι ο στόλος θα αυξηθεί σε 60 έως 69 πυρηνικά υποβρύχια μέχρι το 2052.

Ωστόσο, ο ρυθμός παραγωγής από την General Dynamics δεν είναι ικανοποιητικός και υπάρχουν αμφιβολίες για το αν θα καταφέρει να εκπληρώσει τις παραγγελίες που έχει λάβει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ