Την Παρασκευή 01 Σεπτεμβρίου 2023, κατέπλευσαν στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, ρυμουλκούμενα από τον λιμένα Λαυρίου, τα δύο τελευταία από τα τέσσερα υπό πρόσκτηση Παράκτια Περιπολικά (ΠΠ), τύπου «ISLAND».

Τα «Island θα περάσουν στη δύναμη του Στόλου με το σύνολο του εξοπλισμού αλλά και του οπλισμού τους. Συνολικά 49 περιπολικά «Island» έχουν ναυπηγηθεί από το 1985 έως και το 1992 με 37 από αυτά να παραμένουν σε υπηρεσία. Πρόκειται για πλοία εκτοπίσματος 168 τόνων με μήκος 34 μέτρα τα οποία μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα που φτάνει έως και τους 29,5 κόμβους.

Η αυτονομία τους αποτελεί ένα από τα ισχυρά χαρακτηριστικά τους αφού υπό προϋποθέσεις και με οικονομική ταχύτητα αγγίζει έως και τα 3.300 μίλια. Είναι εξοπλισμένα με το πυροβόλο ΜΚ38 των 25 χλστ. και δύο πολυβόλα των 12,7 χλστ (αν και άγνωστο αν παραδόθηκαν μαζί). Επιπλέον, διαθέτουν αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά και ραντάρ.

Οι δυνατότητες των «Ιsland» σε αποστολές περιπολίες στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας υπερκαλύπτουν τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο εδώ και πολλές δεκαετίες στηρίζεται στα απαρχαιωμένα παράκτια περιπολικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ