Ούτε οι Αμερικανοί (που τυπώνουν όσο χρήμα θέλουν) δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος των Ticonderoga και των LCS τα οποία θέλουν να τα «ξεφορτωθούν με κάθε τρόπο άμεσα και οπουδήποτε για αυτό και τα προσφέρουν ως «ενδιάμεση λύση» στο ΠΝ στην περίπτωση που επιλεχθεί η αμερικανική πρόταση.

Το αμερικανικό Ναυτικό δεν επιθυμεί την επέκταση του επιχειρησιακού βίου των Ticonderga από τα 30 στα 35 έτη, επικαλούμενο τα τεράστια κόστη συντήρησης. 

Οπότε ευλόγως έχουμε την εξής απορία: Το ΠΝ πως θα μπορεί να τα συντηρεί; Μην αναφερθούμε στο ότι απαιτεί πλήρωμα 330 στελεχών για να επιχειρήσει ένα σκάφος Ticonderoga.

Που θα βρει το ΠΝ τόσα στελέχη;

Όπως αναφέρει το defensenews,οι πιο πρόσφατες απόπειρες του αμερικανικού Ναυτικού να εκσυγχρονίσει και να επεκτείνει τον επιχειρησιακό βίο των Ticonderoga δεν πήγαν καλά”. 

Παρουσιάζονται συνεχώς έκτακτες ανάγκες συντήρησης κατά την διάρκεια της επιχειρησιακής τους λειτουργείας.

Που σημαίναι ακόμα περισσότερα λεφτά. Ο επικεφαλής Ναυτικών Επιχειρήσεων, ναύαρχος Μάικ Γκίλντεϊ, είχε αναφέρει κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Γερουσία την περασμένη άνοιξη, ότι την τρέχουσα περίοδο που επιχειρείται ο εκσυγχρονισμός των Ticonderoga, τα πλοία επιχειρούν με κόστος 170-200% υψηλότερο και πολύμηνες καθυστερήσεις.

Αυτό σημαίνει πως το πλοίο έχει εγγενείς αδυναμίες και πολλά προβλήματα που δεν διορθώνονται ή απαιτούν πακτωλό χρήματος για να διορθωθούν.

Τα ίδια όμως ισχύουν και τα LCS.

Το αμερικανικό Ναυτικό διατείνεται ότι δεν μπορεί να διαθέσει πιστώσεις για να αναβαθμίσει τα τέσσερα LCS ώστε να μπορούν να επιχειρούν σε περιβάλλον ισχυρής απειλής. 

Και δεν είναι μόνο αυτό το καλύτερο έρχεται μετά καθώς η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας έκανε εισήγηση να παραδοθούν στην αμερικανική Ακτοφυλακή (U.S. Coast Guard) για να… καταδιώκει με αυτά τους εμπόρους ναρκωτικών στην περιοχή ευθύνης (κεντρική και Λατινική Αμερική) της Νότιας Διοίκησης (Southern Command).

Δηλαδή για να περιπολούν ανοικτά της Κολομβίας!

Αν οι Αμερικανοί έχουν τέτοια γνώμη για τα σκάφος, εμείς πως θα το «βαφτίσουμε» ως ενδιάμεση λύση για το πρόγραμμα της ελληνικής φρεγάτας αυτό το… πράγμα;

Βέβαια βλέποντας πως στάλθηκαν οι απαραίτητοι για την ελληνική αεράμυνα Patriot PAC-3 στην Σαουδική Αραβία (δείτε το σχετικό δημοσίευμα του pronews.gr), όπου δόθηκε σαουδαραβική δωρεά 10.000.000 δολαρίων για τον Covid στην Ελλάδα, δεν είναι να απορούμε για το πως κάποιοι σκέφτονται να αποδυναμώσουν το ΠΝ «εξοπλίζοντάς» το με συστήματα που επί της ουσίας θα μειώσουν τις επιχειρησιακές του ικανότητες.

Όπως καταγγέλλει ο πρέσβης επί τιμή Ν. Βαμβουνάκης: 

«Διερωτώμαι αν η δωρεά των 10.000.000 σχετίζεται με τη στρατιωτική αποστολή της συστοιχίας πυραύλων PATRIOT που αναχώρησε στις 14.9.2021 από την Ελλάδα για τη Σ. Αραβία, συνοδευόμενη από 100 αξιωματικούς, σε εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη στην Αθήνα στις 21.4.2021 μεταξύ των δύο κρατών. Συμφωνία που, όπως είναι γνωστό, αποσκοπεί στη στρατιωτική προστασία πετρελαιοπηγών της χώρας αυτής.

Πρόκειται συνεπώς για τις έμπρακτες ευχαριστίες των Σαουδαράβων για τους πυραύλους PATRIOT; Και αν ναι, τα 10.000.000 δολ. ΗΠΑ έλαβαν (και πότε) την προβλεπόμενη από τον νόμο προηγούμενη έγκριση της Επιτροπής Δωρεών του υπ. Οικονομικών;

Σε ποιο ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η αποδοχή της δωρεάς; Σημειώνω ότι δεν κατάφερα να εντοπίσω τα 10.000.000 ούτε καν στη «Διαύγεια».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ