Ψάχνοντας λύσεις: Τα LCS μετατρέπονται σε πλοία ναρκοπολέμου

Τη μια τα γνωρίσαμε σαν σκάφη που κυνηγούν λαθρεμπόρους ναρκωτικών στην καραϊβική. Την άλλη ακούσαμε για τα απανωτά προβλήματα στο σύστημα μετάδοσης κίνησης με αποτέλεσμα πολλά να υποστούν καταστροφικές μηχανικές αστοχίες με αποτέλεσμα την ακινητοποίησή τους. Μετά καταλάβαμε ότι δεν πρόκειται  για φρεγάτες αλλά για σκάφη παράκτιας άμυνας. Τώρα γνωρίσαμε ακόμη μια πτυχή των «ανεξάντλητων» ικανοτήτων τους: Τα αμερικανικό Ναυτικό τα θέλει για… ναρκαλιευτικά. Ο λόγος φυσικά για τα σκάφη MMSC  γνωστά και ως LCS που κάποιοι θέλουν να τα φορτώσουν στο ΠΝ ως «φρεγάτες» για τα επόμενα 30 με 40 χρόνια.

Ο Ναύαρχος Casey Moton, υπεύθυνος των Μη-επανδρωμένων και Μικρών Σκαφών του αμερικανικού Ναυτικού, δήλωσε ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης και δοκιμής της έκδοσης ναρκοπολέμου του LCS (Littoral Combat Ship) είναι προτεραιότητα για το Ναυτικό της χώρας.

Η συλλογή ναρκοπολέμου είναι μια από τις τρείς συλλογές οι οποίες μπορούν να ενσωματωθούν στα LCS. Ωστόσο το μοντέλο αυτό, της εναλλαγής δηλαδή συλλογών αποστολής, δεν λειτούργησε και το αμερικανικό Ναυτικό επιθυμεί τα πλοία να έχουν μόνιμη διαμόρφωση αποστολής. Στη διαμόρφωση ναρκοπολέμου, το πλοίο θα ενσωματώνει μη-επανδρωμένο σκάφος επιφανείας με σύστημα σάρωσης βυθού και σόναρ AQS-20. Η συγκεκριμένη διαμόρφωση δοκιμάστηκε για τρείς εβδομάδες στο πλοίο «Manchester» (LCS-14) με μη επανδρωμένο σκάφος MCM USV.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV