ΥΕΘΑ: Ξεκινά σύντομα η αξιολόγηση των προτάσεων για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ

Σε αξιολόγηση των προτάσεων πρόσκτησης 4 φρεγατών θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σύμφωνα με τον κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ενημερώνοντας τα μέλη της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής για την κατάσταση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας είπε πως «σύντομα θα υπάρξει η απόφαση για την πρόσκτηση των 4 μεγάλων φρεγατών. Ακούω την πρόταση αρκετών κομμάτων για να ναυπηγηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες φρεγάτες εδώ.

Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι θα έχουμε χρονοδιάγραμμα αντίστοιχο με αυτό των πυραυλάκατων την τελευταία εκ των επτά θα την παραλάβουμε αρχές του 2022 αν και η παραγγελία δόθηκε το 2001.

Τώρα λοιπόν θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των προτάσεων. Εύχομαι να τρέξει η διαγωνιστική διαδικασία για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά για να μπορέσει η Ελλάδα να εμπλακεί στη διαδικασία.

Η ιδανική συνθήκη θα ήταν να έχουμε τουλάχιστον ένα ναυπηγείο που θα μπορεί να διεκπεραιώσει τις εργασίες σε εύλογο χρόνο».

Σε άλλο σημείο πρόσθεσε «βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με τους ξένους οίκους των χωρών που έχουν υποβάλλει προτάσεις ώστε σε συγκεκριμένο ποσοστό να υπάρχει συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας και δεν αναφέρομαι μόνο στα ναυπηγεία.

Η ναυπήγηση μιας φρεγάτας – το σκληρό σκαρί - ανέρχεται σε 60 – 70 εκατ. ευρώ ενώ ο συνολικός εξοπλισμός – ηλεκτρονικός, οπλικός κ.α. – ανεβάζει το κόστος στο 1 δισ. ευρώ. Καταλαβαίνετε λοιπόν τα περιθώρια υποεργολαβιών από εγχώριες εταιρείες».

Υπενθυμίζεται πως οι επτά μνηστήρες για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών του ΠΝ είναι: Η γαλλική FDI, η γερμανική A300, η ολλανδική SIGMA 11515HN, η ιταλική FREMM-IT, η αμερικανική LCS, η βρετανική ArrowHead 140, η ισπανική F-110, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για μια ακόμη προσφορά από τα ναυπηγεία Gibs & Cox για ένα σκάφος βασισμένο στο Arleigh Burke.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV