Β.Θάλασσα: Σε συναγερμό ο ρωσικός Στόλος για την άσκηση “Strike Warrior” - Σπεύδουν ρωσικά πλοία

Σε συναγερμό έχει τεθεί ο ρωσικός βόρειος Στόλος ενόψει της μεγάλης άσκησης του ΝΑΤΟ “joint Warrior-strike warrior” η οποία ξεκινά στις 8 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 20. Στην άσκηση θα μετάσχει και το βρετανικό αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth το οποίο θα δοκιμάσει όλα του τα συστήματα πριν αναχωρήσει για μια τεράστια ανάπτυξη στο εξωτερικό που θα το φέρει μέχρι τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου οι Βρετανοί αναμένουν «θερμή» υποδοχή από την κινεζική Αεροπορία και Ναυτικό.

Απέπλευσε η ομάδα κρούσης του βρετανικού αεροπλανοφόρου HMS Queen Elizabeth από Πόρτσμουθ προκειμένου να ξεκινήσει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα.

Το βρετανικό αεροπλανοφόρο και η ομάδα των δέκα σκαφών που το συνοδεύει θα διανύσουν μια συνολική απόσταση 40.000 χλμ. επισκεπτόμενο 40 χώρες   φτάνοντας μέχρι τον Ειρηνικό και την Ιαπωνία.

Αμέσως όμως μετά τον απόπλου του η ομάδα κρούσης γνωστή ως CSG (Carrier Strike Group) είχε ένα «απρόσμενο» επισκέπτη:

Δύο σκάφη ηλεκτρονικής παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών  του ρωσικού Στόλου της βόρειας Θάλασσας το περίμεναν στις βόρειες ακτές της Σκωτίας, καταγράφοντας κάθε του κίνηση με τα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης.

Όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ η Ρωσία έχει κινητοποιήσει και άλλα σκάφη προκειμένου να παρακολουθούν το Queen Elizabeth. Ήδη το σκάφος ηλεκτρονικής παρακολούθησης Ivan Khurs, Project 18280, εντοπίστηκε στο Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά από όπου θα περάσει η βρετανική αρμάδα.

Το βρετανικό αεροπλανοφόρο που συνοδεύεται από δέκα σκάφη, εκ των οποίων ένα αμερικανικό το USS The Sullivans και την ολλανδική φρεγάτα  HNLMS Evertsen.

Η ομάδα CSG πρόκειται να συμμετάσχει  πριν αναχωρήσει για τις «θερμές» θάλασσες στη μεγαλύτερη αεροναυτική άσκηση που έχει πραγματοποιήσει πρόσφατα το ΝΑΤΟ  βόρεια της Σκωτίας την Strike Warrior η οποία θα ξεκινήσει στις 8 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 20 του μηνός.

Στην άσκηση αναμένεται να συμμετάσχουν 31 σκάφη επιφανείας, τρία υποβρύχια 150 αεροσκάφη και 13.400 προσωπικό από δέκα χώρες κάτι που έχει σημάνει σε συναγερμό το ρωσικό βόρειο Στόλο.

Η παρουσία των δύο ρωσικών σκαφών που θα παρακολουθήσουν από κοντά στην άσκηση δεν ανησυχεί το βρετανικό Ναυτικό. «ένα πυρηνικό υποβρύχιο κάτω από τα πλοία αυτά είναι ικανό να τα αναγκάσει να αλλάξουν πορεία», σημειώνει βρετανός ανώτατος αξιωματικός.

Η ομάδα όμως CSG αναμένεται να αντιμετωπίσει και άλλες προκλήσεις. Στην Ερυθρά φοβούνται επίθεση από drones των Χούθι, ενώ στον Ειρηνικό αναμένουν «θερμή» έως «θερμότατη» υποδοχή από την Κίνα.

Ήδη ομάδες των SBS μαζί με σαουδαραβικές ειδικές δυνάμεις «χτενίζουν» όλη τη θαλάσσια διαδρομή μέχρι την έξοδο στον Κόλπο του Ομάν για να διασφαλίσουν ότι ο πλους του αεροπλανοφόρου θα γίνει χωρίς απρόοπτα.

Σε ότι αφορά την Κίνα ανώτατο στέλεχος του βρετανικού ναυτικού αναφέρει:

«Μπορούμε να εγγυηθούμε ότι κινεζικά αεροσκάφη θα πετάξουν πάνω από την αρμάδα για να τσεκάρουν την αντίδρασή μας, ενώ κινεζικά σκάφη θα πλησιάσουν αρκετά κοντά. Ενδεχομένως να έχουμε συνάντηση και με κινεζικό υποβρύχιο ανατολικά του Σουέζ. Εάν θέλουν να προκαλέσουν ακόμη πολύ

ίσως επιχειρήσουν να επαναλάβουν αυτό έκαναν το 2007 όταν ένα υποβρύχιο κλάσης Song αναδύθηκε χωρίς να εντοπιστεί στο κέντρο της παράταξης ενός αμερικανικού στολίσκου σκαφών. Πάντως η ανθυποβρυχιακή και αντιαεροπορική άμυνά μας είναι διαστρωματική και θα ξεκινά πολύ έξω με πληροφορίες από δορυφόρους, από ηλεκτρονικά μέσα και πολλά ακόμη¨, είπε.

 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV