Η Φλοράνς Παρλί έρχεται στην Αθήνα με πρόταση που θα είναι δύσκολο να απορρίψει το ΠΝ

Η έλευση της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας στην  Αθήνα, τη Δευτέρα για την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας των 18 Rafale, θα είναι εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας, όχι  για την ΠΑ αλλά για το...  ΠΝ.

Αυτό γιατί ο λόγος της επίσκεψης δεν είναι τόσο η υπογραφή της σύμβασης για τα Rafale, η οποία θα γινόταν ούτως ή άλλως, όσο η πρόταση που φέρνει στις «αποσκευές» της,  η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας για τη νέα φρεγάτα του ΠΝ. Το Παρίσι φαίνεται αποφασισμένο να διεκδικήσει την παραγγελία των τεσσάρων φρεγατών από το ΠΝ και να την διεκδικήσει με πρόταση που δεν θα μπορεί να απορρίψει το ΠΝ.

Θα μπορέσει βέβαια να την απορρίψει η πολιτική ηγεσία, η οποία φαίνεται αρχικά να προώθησε την πρόταση των αμερικανικών παράκτιων σκαφών MMSC, αλλά τώρα τα δεδομένα έχουν ανατραπεί, ιδιαίτερα μετά την άρνηση του αμερικανικού ναυτικού να παραλάβει άλλα σκάφη της κλάσης Freedom, ίδιας με τις MMSC.

Οι Γάλλοι γνωρίζουν πως ο «διακαής» πόθος των ΠΝ είναι οι φρεγάτες FREMM για αυτό το λόγο φαίνεται πως αποφάσισαν να προτείνουν στο ΠΝ ως ενδιάμεση λύση μια φρεγάτα FREMM και μια φρεγάτα La Fayette, αμφότερες εξοπλισμένες με βλήματα ASTER-15/30, κομίζοντας πρωτόγνωρες δυνατότητες στο ΠΝ και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, αφού προτείνουν διαδικασίες μεταβίβασης στο ΠΝ  fast- track a la Rafale.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες η γαλλική πρόταση θα περιλαμβάνει επιπλέον της προμήθειας των τεσσάρων φρεγατών για τοΠΝ, τα εξής:

- Πακέτο αναβάθμισης των τεσσάρων  φρεγατών ΜΕΚΟ-200ΗΝ από την Τhales.

- 1 φρεγάτα FREMM

- 1 φρεγάτα La Fayette (εκσυγχρονισμένη)

- Ναυπήγηση στην Ελλάδα για τα τρία από τα τέσσερα πλοία FTI/[email protected] (εδώ βέβαια ο αριθμός είναι σχετικός καθώς ρυθμιστικός παράγοντας θα είναι και η κατάσταση των ίδιων των ναυπηγείων)

- Προμήθεια των όπλων MdCN για να αποκτήσει το ΠΝ δυνατότητα στρατηγικού πλήγματος των 1.000 χλμ.

Από το ΥΠΕΘΑ θα την ευχαριστήσουν για την πρόταση, αλλά θα της υπενθυμίσουν πως ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη, οπότε θα ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά όλων των προτάσεων πριν λάβουν τελική απόφαση. Υπάρχουν κάποιοι που αναμένουν ακόμη και αυτή την ύστατη στιγμή πως ο Τζο Μπάιντεν θα προσφέρει  δύο…  αντιτορπιλικά Arleigh Burke στο ΠΝ(!), κάτι που  βέβαια δεν πρόκειται να γίνει.

FREMM αλλά ποια FREMM;

Το γαλλικό Ναυτικό θα προμηθευτεί συνολικά 8 FREMM εκ των οποίων οι έξι της έκδοσης (ASW) ή Γενικών Καθηκόντων/Ανθυπορβρυχιακές  και οι δύο Αεράμυνας Περιοχής (AAW) γνωστές και ως FREDA. Έχουν παραδοθεί οι έξι της διαμόρφωσης Ανθυποβρυχιακού Πολέμου  και η μια της διαμόρφωσης Αεράμυνας Περιοχής  ενώ η παράδοση της δεύτερης αναμένεται για το 2022.

Το σκάφος που θα προφέρουν οι Γάλλοι θα προέρχεται από τις τέσσερις πρώτες FREMM dηλαδή μια εκ των Aquitaine,  Normandie, Provence ή Languedoc με μόνο πρόβλημα ότι οι τέσσερις πρώτες δεν έχουν τη δυνατότητα χρήσης του ASTER 30, παρά μόνο του ASTER 15.

O οπλισμός που  φέρουν:

Δύο κάθετους εκτοξευτές SYLVER A-43, των οκτώ θέσεων έκαστος για βλήματα ASTER 15  (ελάχιστο βεληνεκές 1,7 και μέγιστο 30 χλμ.).

Δύο κάθετους εκτοξευτές SYLVER Α-70, για 16 βλήματα MdCN. Δύο τετραπλούς εκτοξευτές  για βλήματα κατά σκαφών επιφανείας MM-40 Exocet block 3.

Δύο διπλούς τορπιλοσωλήνες  B-515 για τις τορπίλες MU 90 των 323 χλατ.

Ένα πυροβόλο Leonardo OTO Melara των76 χλστ. Τρείς τηλεχειριζόμενοι σταθμοί με πολυβόλα Nexter των 20 χλστ.

Οι δύο τελευταίες φρεγάτες Ανθυποβρυχιακού Πολέμου  διαφέρουν με τις τέσσερις πρώτες στην εγκατάσταση δύο εκτοξευτών SYLVER A-50 στην θέση των δύο A-43. Η τοποθέτηση των Α-50 αφορά την χρήση του βλήματος ASTER A-30 (ελάχιστο βεληνεκές 3  και μέγιστο 120 χλμ.).

Ταυτόχρονα παραμένει η δυνατότητα χρήσης του ASTER 15. Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός στηρίζεται στο ραντάρ HERACLES.

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV