«Τελείωσαν» SCALP-NAVAL με τo πρόσχημα του κόστους- Υπογράφουν LoA 290 εκατ. $ για MH-60R!

Την ώρα που η κυβέρνηση τελείωσε τις γαλλικές φρεγάτες FDI/Belharra και ουσιαστικά τη δυνατότητα του ΠΝ να αποκτήσει όπλα της τάξης των 1.000 χλμ. με τους πυραύλους MdCN (αφού η ακύρωση της προμήθειας των γαλλικών στρατηγικών βλημάτων cruise  ήταν και ο αρχικός της στόχος) προχωρά χωρίς κανένα πρόβλημα και ανερυθρίαστα στην παραγγελία 4 αρχικά και στη συνέχεια ακόμη 3 ελικοπτέρων MH-60R για το ΠΝ, χωρίς να υπήρχε ποτέ καμία ανάλογη απαίτηση από το ίδιο το ΠΝ.

Έτσι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η Ελληνική Κυβέρνηση υπέγραψε τις περασμένες μέρες δυο διαφορετικές LOA. Η πρώτη αφορά την αγορά 4 ελικοπτέρων ναυτικής συνεργασίας τύπου MH-60R, και η δεύτερη τον περιορισμένες κλίμακας εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων S-70B6 που υπηρετούν εδώ και πολλά χρόνια με το ΠΝ.

Η επίσημη δικαιολογία για την αγορά των τεσσάρων ελικοπτέρων η αντικατάσταση των «υπέργηρων» AB.212.

Ως τα ελικόπτερα ΑΒ.212 να είναι το μόνο «υπέργηρο» οπλικό σύστημα των ΕΔ που χρήζει αντικατάστασης.

Δεν γνωρίζουμε τις πραγματικές αιτίες πίσω από την αγορά των νέων πανάκριβων ελικοπτέρων (το κόστος για την αγορά και των 7 φτάνει τα 600 εκατ. $!), αλλά είναι σίγουρο ότι αυτές δεν είναι επιχειρησιακές.

Η κυβέρνηση όπως αναφέραμε με το πρόσχημα των αναδρομικών των συνταξιούχων, τέλειωσε SCALP-NAVAL και  Belharra, λόγω κόστους, αλλά δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να υπογράψει μια συμφωνία τουλάχιστον 250 εκατ. $ σε πρώτη φάση για ελικόπτερα τη στιγμή που το ΠΝ δεν έχει φρεγάτες.

Είναι πλέον αυταπόδεικτο ότι η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση ένα ΠΝ με δυνατότητες πέρα της αυστηρής αυτοάμυνας.

Έτσι ακυρώνει τόσο τις δυνατότητες αεράμυνας περιοχής όσο φυσικά και κυριότερα τις δυνατότητες στρατηγικής κρούσης.

Από εκεί πέρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τα τέσσερα+επτά ελικόπτερα. Λεφτά υπάρχουν.

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV