Το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε να προχωρήσει σε αναβάθμιση των τριών υποβρύχιων Type 209/ 1200 καθώς υπάρχει τεράστιο κενό σε ότι αφορά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ΠΝ στον υποβρύχιο πόλεμο.

Ένα κενό το οποίο θα γίνει ακόμα πιο έντονο με την παράδοση των νέων έξι υποβρυχίων Τ-214 του τουρκικού Ναυτικού από τις αρχές του νέου έτους μέχρι και τα τέλη του 2024.

Ακόμα και σήμερα να παραγγελθούν δύο νέα υποβρύχια για το ΠΝ το πρώτο δεν θα ήταν επιχειρησιακά έτοιμο μέχρι το τέλος του 2026.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποτελεί μονόδρομο αναβάθμιση των τριών υποβρυχίων ή μέρους αυτών των υποβρυχίων 209/1200 και το πρόγραμμα ήδη έχει ξεκινήσει με την αξιολόγηση των υποβρυχίων από δύο εταιρείες που έχουν προεπιλεγεί για να καταθέσουν προτάσεις.

Η μία εταιρεία είναι η γαλλική Thales και η άλλη είναι μία ισραηλινή αγνώστων λοιπών στοιχείων μέχρι στιγμής.

Η αναβάθμιση θα επικεντρωθεί στην τοποθέτηση νέου σόναρ στα σκάφη και στην αντικατάσταση βασικών τους ηλεκτρονικών απάρτιων.

Στόχος είναι να μπορούν να επιχειρούν αποτελεσματικά τουλάχιστον στο Αιγαίο αφού η ανατολική Μεσόγειος είναι «απαγορευτική» δεδομένων των τεράστιων ανθυποβρυχιακών δυνατοτήτων που έχει αποκτήσει η Τουρκία όχι μόνο με τα σκάφη επιφανείας αλλά κυρίως στον εναέριο στόλο της με αεροσκάφη ATR 72 ASW (Anti-Submarine Warfare) 

Tα προς εκσυγχρονισμό  υποβρύχια 209/1200 είναι τρία τον αριθμό ενώ το τέταρτο ήταν το «Ωκεανός» το οποίο έχει αναβαθμιστεί με σύστημα ΑΙΡ, δηλαδή σύστημα αναερόβιας πρόωσης .

Έχουν απομείνει τρία τα οποία ήταν να εκσυγχρονιστούν κατά το ίδιο πρότυπο αλλά τα κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό τους τελικά υποτίθεται ότι θα διατίθoνταν για δύο νέα υποβρύχια Τype-214 βάσει της απόφασης Βενιζέλου το 2011, αλλά τελικά ούτε τα υποβρύχια εκσυγχρονίστηκαν στο επίπεδο του «Ωκεανός», ούτε αγοράστηκαν τα δύο νέα υποβρύχια.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα αγοράς δύο νέων υποβρυχίων αλλά σε θεωρητικό επίπεδο.

Το είχε δηλώσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ το 2020 αλλά από τότε δεν έχει κινηθεί τίποτα πρακτικά.

Πέντε υποβρύχια ΑΙΡ, τα τέσσερα Type-214 και το «Ωκεανός» κι ένα έκτο υποβρύχιο από τα υπόλοιπα 209 /1200 και 209 /1100 (τα οποία είχαν εκσυγχρονιστεί με το πρόγραμμα με το κωδικό όνομα NEPTUNE I) είναι αυτή τη στιγμή σε επιχειρησιακή κατάσταση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ