Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε αυτό που ήθελε από τις ΗΠΑ, δηλαδή νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16, καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού για τα υφιστάμενα F-16 που διαθέτει, με την υπόσχεση ότι… δεν θα τα χρησιμοποιήσει κατά της Ελλάδας.

Για να μας «βεβαιώσει» μάλιστα ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν τα νέα F-16 κατά της Ελλάδας ισχυρίστηκε ότι «ποτέ δεν τα χρησιμοποιήσαμε κατά της Ελλάδας και ούτε θα το κάνουμε».

Ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική, φτάνει να δει κάποιος τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία (αν και μετά τον Μάρτιο και τον μεγάλο σεισμό έχει μειώσει τις παραβιάσεις) έχει πραγματοποιήσει μόνο φέτος 295 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, ενώ το 2022 η Τουρκία πραγματοποίησε 2286 (!) παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου. 

Σίγουρα οι παραπάνω αριθμοί δεν δείχνουν σε καμία περίπτωση ότι «δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ κατά της Ελλάδας» τα F-16, καθώς εκτός των άλλων καταγράφηκαν και εμπλοκές, 88 φέτος, 333 πέρσι. 

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2021 η Άγκυρα ζήτησε από τις ΗΠΑ νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16, καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού για τα υφιστάμενα F-16 που διαθέτει. Η συμφωνία των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα περιλαμβάνει την πώληση 40 αεροσκαφών F-16 καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού για 79 πολεμικά αεροσκάφη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ