Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ (υπηρεσία DSCA) ενέκρινε απόψε την πιθανή πώληση αμφίβιων ΤΟΜΠ και σχετικού εξοπλισμού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters η συμφωνία μπορεί να φτάσει έως και τα  268 εκατ. δολάρια.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα που τρέχουν είχε αναφέρει σε συνέντευξή του ότι η Αθήνα περιμένει από τις ΗΠΑ μερικές δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα που θα πάνε στα νησιά.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει να αγοράσει 63 επιθετικά αμφίβια οχήματα, παραλλαγή προσωπικού (AAVP-7A1), εννέα αμφίβια οχήματα επίθεσης, παραλλαγή διοίκησης (AAVC-7A1), τέσσερα επιθετικά αμφίβια οχήματα, παραλλαγή ανάκτησης (AAVR-7A1) και εξήντα τρία πολυβόλα διαμετρήματος 50  χιλιοστών.

Στη σχετική ανακοίνωση από τις ΗΠΑ τονίζεται ότι αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ, ο οποίος είναι σημαντικός εταίρος για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη.

Σημειώνει ακόμα ότι η Ελλάδα συμβάλλει στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, καθώς και στις θαλάσσιες προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της πειρατείας. Η Ελλάδα δεν θα δυσκολευτεί να απορροφήσει αυτά τα είδη και τις υπηρεσίες στις ένοπλες δυνάμεις της.

Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης όπως υπογραμμίζει το αμερικανικό ΥΠΕΞ δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ