Αύριο είναι μια κρίσιμη ημέρα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις καθώς αναμένεται να περάσουν από την Επιτροπή της Βουλής πολύ σημαντικά προγράμματα τα οποία έχουν καθυστερήσει αδικαιολόγητα.

Θα είναι η τρίτη «απόπειρα» από το καλοκαίρι καθώς έχουν υπάρξει ήδη (με διάφορες προφάσεις), δύο αναβολές.

Εάν υπάρξει και τρίτη τότε αυτό σημαίνει πως είναι πολιτικός ο λόγος που συμβαίνει αυτό.

Έτσι λοιπόν στην αυριανή συνεδρίαση στη Βουλή της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, θα παρουσιαστούν από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Ν. Παναγιωτόπουλο εκτός από την αναβάθμιση των F-16 Block 50 (πρόγραμμα ύψους 700 εκατομμυρίων. ευρώ ένα ποσό εξωφρενικό αν σκεφτούμε ότι τα απάρτια είναι ήδη στην κατοχή μας), η προμήθεια των ισραηλινών πυραύλων Spike NLOS (πρόγραμμα ύψους 270 εκατομμυρίων ευρώ), θα συζητηθεί πρόγραμμα για προμήθεια συλλογών SPICE, δηλαδή κατευθυνόμενων βομβών για την Πολεμική Αεροπορία, όπως και ο αναμενόμενος εκσυγχρονισμός των επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64Α Apache από την Elbit.

Σε ότι αφορά την αναβάθμιση των F-16 Block 50, η συζήτηση είναι πολύ σημαντική, καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανταποκρίνεται κατά τις πληροφορίες και σε κύριες επιχειρησιακές ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς αναμένεται να περιλαμβάνει και την προμήθεια υλικών και εξοπλισμού υποστήριξης και εκσυγχρονισμού των ικανοτήτων των μαχητικών F-16 Block 50, όπως ατρακτίδια σκόπευσης αλλά και λειτουργικά συστήματα που θα εμβαθύνουν στην διαλειτουργικότητα των μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Είναι να συζητηθούν κι άλλα προγράμματα οπότε όπως γίνεται κατανοητό η αυριανή συνεδρίαση είναι κρίσιμη.

Αν δεν πραγματοποιηθεί τότε αυτό θα σημαίνει πως η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να εκμεταλλευθεί πολιτικά τα προγράμματα αυτά.

Βέβαια μετά την υπογραφή συμφωνίας με την Γαλλία, τα πράγματα άλλαξαν, πλέον βιάζονται πάρα πολύ και οι Γάλλοι που θέλουν ισχυρές τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ