Άσκηση «Μέδουσα» - Ελλάδα και Αίγυπτος ασκούνται στην Μεσόγειο

Ισχυρό τείχος απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα που κλιμακώνεται διαρκώς στην Ανατολική Μεσόγειο υψώνουν Αθήνα και Κάιρο με την κοινή διακλαδική άσκηση «Μέδουσα» που θα πραγματοποιήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις τους στις αρχές Δεκεμβρίου στην Αίγυπτο αλλά και με περαιτέρω σύσφιξη της αμυντικής τους συνεργασίας.

Το «παρών» στη «Μέδουσα» θα δώσει ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τριήμερη επίσκεψη στην Αίγυπτο, από τις 4-6 Δεκεμβρίου και με πολύ πιο αναβαθμισμένη αποστολή σε σύγκριση με το παρελθόν. Θα παρακολουθήσει βέβαια την ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών (DV Day) αλλά δεν θα περιοριστεί σ’ αυτό.

Ο Έλληνας υπουργός θα έχει σειρά επαφών τόσο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στρατηγό Μοχάμεντ Αχμέντ Ζάκι, όσο και με άλλους επιτελείς. Κι αυτό διότι επιδίωξη και των δύο χωρών είναι αυτή η συνεργασία να πάρει σύντομα πιο επίσημη μορφή με μία υπογραφή αμυντικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει ποικιλία ασκήσεων, συνεκπαιδεύσεις και αμοιβαία στήριξη Αθήνας - Καΐρου.

Αυτή θα είναι η 10η φορά που πραγματοποιείται η κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου «Μέδουσα». Η προηγούμενη είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2019 στην περιοχή του Μάλεμε και της βόρειας Κρήτης. Υπό κανονικές συνθήκες διεξάγεται δύο φορές τον χρόνο, μία στην Αίγυπτο και μία επί ελληνικού εδάφους.

Πάντως και σ' αυτήν την άσκηση, το «μενού» των στρατιωτικών ασκήσεων θα είναι πλούσιο, αφού θα περιλαμβάνει αμφίβιες επιχειρήσεις, αεροναυτικά γυμνάσια, αποτροπή ασύμμετρων απειλών.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV