Η  αποστολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis νότια από το Καστελόριζο και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Άγκυρα  δείχνει πως το «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία  είναι πλέον πολύ κοντά.

Σε περίπτωση κλιμάκωσης με την Τουρκία, οι δυνάμεις που θα συμμετέχουν τις πρώτες ώρες των επιχειρήσεων αποτελούν μέρος της περίφημης Δύναμης «Δ», η οποία θα ενεργοποιηθεί για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές δυνάμεις.

Οι συνθήκες είναι ίσως είναι πιο οξυμένες από την περίοδο των τραγικών γεγονότων του Ιανουαρίου του 1996 στα Ίμια που αποτέλεσαν την αφορμή για μια σειρά δραστικών αλλαγών στην επιχειρησιακή δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Η αλλαγή αυτή προήλθε από τον αιφνιδιασμό που υπέστησαν οι ΕΔ ύστερα από την κατάληψη της δυτικής βραχονησίδας των Ιμίων από Τούρκους καταδρομείς. Ήταν η πρώτη φορά από το 1974 που γινόταν κατάληψη εθνικού εδάφους αλλά δεν ήταν μόνο αυτό:

Επρόκειτο για μια επιχείρηση ανορθόδοξου πολέμου με την έννοια ότι οι Τούρκοι καταδρομείς είχαν αποβιβαστεί σε μια λωρίδα γης χωρίς να γίνουν αντιληπτοί και αναζητείτο εναγωνίως τρόπος από το ΓΕΕΘΑ  και την πολιτική ηγεσία για την εκδίωξή τους.

Η διακλαδικότητα του  σχηματισμού  -όπως ισχύει και μέχρι σήμερα- αφορά την απόσπαση μέσων από την ΠΑ και το ΠΝ για την υποβοήθηση του έργου της Ζ΄ΜΑΚ καθώς αυτή θεωρείται ως ο «πυρήνας» της δύναμης και το βασικό της εργαλείο.

Συγκεκριμένα stτη Δύναμη Δ  υπάγονται μεταξύ άλλων:

 Η Ζ ΜΑΚ (Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών)

Το ΕΤΑ (Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών)

Το  575 ΤΠΝ (Τάγμα Πεζοναυτών) της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών

Η 31η Μοίρα Έρευνας Διάσωσης (31 ΜΕΕΔ) της ΠΑ

Η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του ΠΝ

Η Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών (ΜΥΑ) του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

2 Φρεγάτες της ΔΦΓ (Διοίκησης Φρεγατών) του ΠΝ

2 αρματαγωγά ή Πλοία Ταχείας Μεταφοράς του ΠΝ

1 Μοίρα μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ

4 επιθετικά ελικόπτερα AH-64A/DHA της ΑΣ

2 μεταφορικά ελικόπτερα CH-47DG της ΑΣ defencenet.gr

Η σύνθεση της ανωτέρω δύναμης αποτελεί την «τυπική» της διαμόρφωση καθώς αυτή μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τις ένταση του επεισοδίου-κρίσης και την εξελεγκτική του διάσταση.

Ουσιαστική κατεύθυνση όμως όλων των ασκήσεων αλλά και της δύναμης «Δ», είναι η μεταφορά συγκεκριμένης αριθμητικά δύναμης στο πεδίο δράσης με ελικόπτερα, μεταφορικά αεροσκάφη ή και ΠΤΜ (Πλοία Ταχείας Μεταφοράς) και η προστασία της από αέρα και θάλασσα, έναντι εχθρικής αντίδρασης.

Με άλλα λόγια στόχος είναι η άφιξη της μονάδας στο νησί ή την νησίδα, ασφαλώς και η ανάληψη δράσης ενώ αυτή θα προστατεύεται από αέρος από μαχητικά της ΠΑ. Προστασία θα έχει η δύναμη και κατά την πορεία της προς την περιοχή όπου εκτυλίσσεται το επεισόδιο. Είτε αυτή θα γίνει με ελικόπτερα ή μεταφορικά αεροσκάφη είτε με ΠΤΜ και αρματαγωγά. defencenet.gr

Επιχειρησιακό περιβάλλον – προκλήσεις.

Πρωταρχική αποστολή των ναυτικών δυνάμεων στο ευρύτερο πλαίσιο της επιχείρησης είναι η αντιμετώπιση απειλής από εχθρικά ταχέα σκάφη εξοπλισμένα με βλήματα επιφάνειας – επιφάνειας, η αντιμετώπιση υποβρύχιας απειλής με την εκτέλεση Α/Υ, αποστολών με πλοία και ελικόπτερα καθώς επίσης και η εκτέλεση συντονισμένων πυρών για την προσβολή των εχθρικών μονάδων επιφάνειας.

Επιπλέον οι ναυτικές μονάδες αναμένεται να έχουν σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση της εχθρικής αεροπορικής απειλής με την δημιουργία αντιαεροπορικής «ομπρέλας» για αεράμυνα σημείου, ώστε να αντιμετωπιστούν όσα εχθρικά μαχητικά κατάφεραν να περάσουν από τα μαχητικά της ΠΑ που θα εκτελέσουν αποστολές εναέριας περιπολίας (CAP) για την παροχή εναέριας προστασίας. Όσον αφορά την αντιμετώπιση των σεναρίων ασύμμετρων απειλών καθοριστικό ρόλο θα έχουν τα ελικόπτερα S-70B-6 που θα μεταφέρουν ομάδες νηοψιών της ΔΥΚ.

Κάλυψη από την ΠΑ

Η από αέρος παροχή κάλυψης στις μονάδες επιφανείας της Δύναμης «Δ» και η επίτευξη τοπικής αεροπορικής υπεροχής, αποτελούν πρωταρχική αποστολή των μαχητικών της ΠΑ.

Αποστολές περιπολίας μάχης (CAP) στην περιοχή επιχειρήσεων θα πραγματοποιηθούν από μαχητικά Mirage 2000-5MkII και F-16C/D Block 52+, τα οποία θα εμπλακούν με εχθρικούς σχηματισμούς που τυχόν επιχειρήσουν να προσβάλλουν τα φίλια πλοία.

Στο πλαίσιο της αντεπιθετικής ενέργειας της Δύναμης «Δ» για τον έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής, η ΠΑ αναμένεται να συμμετέχει ενεργά με την εκτέλεση αποστολών  Τακτικής Αεροπορικής Υποστήριξης Ναυτικών Επιχειρήσεων (TASMO).

Ανάλογη αποστολή θα πραγματοποιήσουν μαχητικά F-16C/D και και F-4E AUP με χρήση συμβατικών πυρομαχικών για την προσβολή εχθρικών πλοίων και την παροχή εγγύς υποστηρίξεως (CAS) σε μονάδες της 32 ΤΑΞ Πεζοναυτών και ομάδες της Ζ ΜΑΚ, σε ενδεχόμενη αμφίβια επιθετική ενέργεια για την ανακατάληψη νήσου ή νησίδας.

Καθοριστικός θα είναι επίσης ο ρόλος των Εναέριων Συστημάτων Επιτήρησης ΑΣΕΠΕ τύπου ΕΜΒ-145H Erieye της ΠΑ όπου θα αναλάβουν να παρέχουν ολοκληρωμένη εικόνα τακτικής κατάστασης αέρος και επιφανείας μεταφέροντας την μέσω ζεύξης δεδομένων σε μαχητικά της ΠΑ αλλά και στις φίλιες μονάδες επιφανείας. Θεωρείται ότι ένα ζεύγος αεροσκαφών εκ περιτροπής θα παρέχει την απαραίτητη κάλυψη ενώ θα απαιτηθούν επιπλέον μαχητικά προκειμένου να αναλάβουν ρόλο προστασίας – συνοδείας (HAVCAP). defencenet.gr

Η μεταφορά χερσαίων δυνάμεων

Σε περίπτωση απαίτησης άμεσης επέμβασης οι δυνάμεις του Στρατού Ξηράς θα χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση αεροκίνητης ενέργειας, κατά την οποία αναμένεται η εμπλοκή μεταγωγικών ελικοπτέρων CH-47DG (που είναι και τα μόνα που είναι κατάλληλα για αποστολές μεγάλης εμβέλειας).

Η πτήση τους προς και από τους στόχους θα συνδυαστεί με τη συνοδεία επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A+ και AH-64D Longbow Apache που θα αναλάβουν την παροχή  προστασίας κατά τη διάρκεια της διείσδυσης και ιδίως κατά τη φάση της ανάπτυξης λέμβων και προσωπικού σε φάση αιώρησης χαμηλού ύψους πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Τα πλοία της Διοίκησης Αμφίβιων Δυνάμεων (ΔΑΔ) λόγω της ιδιομορφίας της αποστολής τους, τίθενται υπό της διαταγές του Διοικητή Αποβατικών Δυνάμεων, ο οποίος διοικεί τον αποβατικό στόλο με τις μεταφερόμενες δυνάμεις Πεζοναυτών καθώς και όποια άλλα μέσα υποστήριξης μιας αποβατικής επιχείρησης (στο πλαίσιο ενίσχυσης νήσου)  όπως πλοία συνοδείας και εναέρια μέσα (μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα) διατεθούν από την ΠΑ και το ΠΝ.

Βεβαίως για την εκτέλεση των παραπάνω προβλέπεται αεροπορική κυριαρχία σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο σε συνδυασμό με την επίτευξη ναυτικού αποκλεισμού. Επίσης υπό κανονικές συνθήκες θεωρείται δεδομένο ότι όλα τα σκέλη της αμφίβιας ή αεροκίνητης ενέργειας θα πραγματοποιηθούν υπό το πέπλο του σκότους, προκειμένου αυτή να διεξαχθεί όπως κάθε άλλου είδους Ειδική Επιχείρηση, με αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ