Ο ηγέτης του σιιτικού κόμματος Χεζμπολάχ, σεΐχης Χασάν Νασράλα, έδωσε μέσω μεσολαβητών τελεσίγραφο στις ΗΠΑ, απαιτώντας τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα έως τις 3 Νοεμβρίου, αναφέρει η εφημερίδα Al-Jarida του Κουβέιτ, επικαλούμενη ιρανικές διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις πηγές, εάν οι ΗΠΑ δεν ικανοποιήσουν αυτό το αίτημα, στην τηλεοπτική του ομιλία την Παρασκευή, ο Σεΐχης Νασρουλάχ θα ανακοινώσει «γενική κινητοποίηση σιιτικών μονάδων για πόλεμο με το Ισραήλ και θα ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ από όλες τις κατευθύνσεις».

Η Al-Jarida σημειώνει ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ συμφώνησε στο τελεσίγραφο με τον ταξίαρχο Esmail Qaani, επικεφαλής της δύναμης Quds των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ο οποίος έφτασε στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό την Τρίτη.

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, ο στρατηγός Qaani δήλωσε νωρίτερα σε συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν ότι οι περιφερειακοί σύμμαχοι της Τεχεράνης ενδέχεται να χάσουν τη λαϊκή υποστήριξη εάν αποτύχουν «να συμμετάσχουν στον αγώνα για να στηρίξουν τον παλαιστινιακό λαό».

Aπό την πλευρά τους οι ΗΠΑ ανησυχούν  για τι επιθέσεις της Χεζμπολάχ εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων, καθώς οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν πυρά και η βία κλιμακώνεται στα σύνορα με τον Λίβανο, ωστόσο δεν έχουν κάποια ένδειξη ότι η σιιτική οργάνωση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επίθεση «εν πλήρη ισχύ», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

«Ανησυχούμε για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στις ισραηλινές δυνάμεις στον βορρά, όπως και οι Ισραηλινοί» ανησυχούν, είπε ο Κίρμπι. «Όμως δεν πιστεύω ότι έχουμε κάποια συγκεκριμένη ένδειξη ότι η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επίθεση πλήρους ισχύος», πρόσθεσε, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ