Σοκ προκαλεί δημοσίευμα της Wall Street Journal ( WSJ ) με τίτλο «36 ώρες στο Μπαχμούτ: Ο απελπισμένος αγώνας μιας μονάδας για να σταθεί απέναντι στους Ρώσους» με βάση το οποίο η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία οδηγούσε νέους στρατιώτες στον αφανισμό μετά από εντολή του Β.Ζελένσκι για να προστατευτούν οι εναπομείνασες εκπαιδευμένες ουκρανικές μονάδες για όποτε και αν τελικά λάβει χώρα η περίφημη ουκρανική αντεπίθεση.

Μόλις με λίγες εβδομάδες εκπαίδευσης, οι νεαροί άνδρες που απήχθησαν με την βία στον δρόμο ή στα σούπερ μάρκετ των χωριών και των πόλεων από τις στρατονομικές αρχές του Ζελένσκι, ρίχτηκαν στην «μηχανή κρέατος» του Μπάκχμουτ!

Στο ίδιο το άρθρο, αναφέρεται ότι η ουκρανική ηγεσία έστειλε τους νέους και άπειρους στρατιώτες στο «καυτό» Μπάκχμουτ, όπου οι νεαροί άνδρες «πέθαναν μαζικά, προκειμένου οι πιο έμπειροι και καλύτερα εκπαιδευμένοι στρατιώτες να προφυλαχθούν για άλλες επιθέσεις κατά της Ρωσίας»

Γράφει η WSJ :

«Για να συντηρηθούν οι εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες από την Δύση ταξιαρχίες για μια άλλη επίθεση, και με πολλούς από τους επαγγελματίες στρατιώτες της Ουκρανίας ήδη νεκρούς, το Κίεβο έστειλε αναλώσιμους στρατιώτες και μονάδες εδαφικής άμυνας στην μάχη, μερικές φορές με αποσπασματική εκπαίδευση και (πρόχειρο) εξοπλισμό».

H ρωσική ομάδα Wagner δημοσίευσε τον απολογισμό των απωλειών των Ουκρανών αλλά και των Δυτικών μισθοφόρων που πολέμησαν επί εννέα μήνες στο Μπάκχμουτ προκαλώντας μεγάλες απώλειες και στις ρωσικές δυνάμεις.

Αντίθετα, το Κίεβο έχει χάσει κρίσιμο εξοπλισμό, πόρους και πολλές χιλιάδες άνδρες σε μία μάχη που αν η πόλη του Μπάκχμουτ δεν είναι στρατηγικής σημασίας όπως ισχυρίζονται οι Ουκρανοί και οι Δυτικοί, τότε κακώς επέμεναν να την υπερασπιστούν.

Αν είναι στρατηγικής σημασίας όπως λένε οι Ρώσοι και όλοι οι σοβαροί αναλυτές, τα αποτελέσματα θα φανούν σύντομα.

Πάντως, και στις δύο περιπτώσεις οι Ουκρανοί θα έχουν σοβαρό πρόβλημα να αναπληρώσουν προσωπικό και εξοπλισμό.

Σκοτώθηκαν πάνω από 57.οοο Ουκρανοί στρατιώτες και 6.500 Δυτικοί μισθοφόροι!

Τραυματίστηκαν ακόμα 85.000 Ουκρανοί.

Καταρρίφθηκαν πάνω από 50 ελικόπτερα και αεροσκάφη της ουκρανικής Αεροπορίας.

Έπεσαν στα χέρια της Wagner περίπου 35.000 όπλα ενώ καταστράφηκαν 10.000 παντός είδους οπλικών συστημάτων των ουκρανικών δυνάμεων.

Να σημειωθεί ότι το Μπάκχμουτ εξοπλίζονταν από τους Ουκρανούς επί εννέα συνεχόμενα έτη.

Σε ότι αφορά την στρατηγική του τοποθεσία, το Μπάκχμουτ είναι κόμβος για τρεις σιδηροδρομικές γραμμές και τέσσερις αυτοκινητοδρόμους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ