Για τέταρτη φορά μέσα σε μία εβδομάδα οι ΗΠΑ έπληξαν θέσεις των σιιτών ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους.

«Η αμερικανοβρετανική επίθεση είχε στόχο τις επαρχίες Χοντάιντα, Τάιζ, Νταμάρ, Αλ Μπάιντα και Σαάντα», ανέφερε το Αλ Μασίρα.

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι διεμήνυσαν πως θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών και πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από την τέταρτη σειρά βομβαρδισμών εναντίον θέσεών τους, σε επαρχίες της Υεμένης.

«Θα συνεχίσουμε να βάζουμε στο στόχαστρο πλοία που κατευθύνονται σε λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης, ανεξαρτήτως των αμερικανοβρετανικών επιθέσεων στην προσπάθειά τους να μας εμποδίσουν», διαβεβαίωσε αξιωματούχος των Χούτθ μέσω του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Μασίρα, που πρόσκειται στους αντάρτες.

Tα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν από δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά Arleigh Burke και από ένα υποβρύχιο κλάσης Οχάιο, το USS Florida, τα οποία εκτόξευσαν πυραύλους cruise BGM-109 Tomahawk.

Ώρες νωρίτερα, οι Χούθι έπληξαν για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα ένα πλοίο ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης των ΗΠΑ.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ανταρτική ομάδα χρησιμοποίησε ένα επιθετικό drone για να στοχεύσει το M/V Genco Picardy στον Κόλπο του Άντεν, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Κανείς δεν τραυματίστηκε στο εμπορικό σκάφος, ανέφερε σε δήλωση η Κεντρική Διοίκηση. Το πλοίο υπέστη κάποιες ζημιές αλλά κατάφερε να συνεχίσει την πορεία του.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες εκτόξευσαν «πυραύλους εναντίον του αμερικανικού πλοίου Genco Picardy στον Κόλπο του Άντεν» και «έπληξαν τον στόχο τους», ανέφερε ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρία.

Προειδοποίησε μάλιστα ο ίδιος ότι δεν θα διστάσουν να βάλουν στο στόχαστρο «κάθε πηγή απειλής στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα», προκειμένου «να υπερασπιστούν την Υεμένη» και να «υποστηρίξουν τον καταπιεσμένο παλαιστινιακό λαό».

Τη Δευτέρα, οι Χούτι έπληξαν ένα άλλο πλοίο ιδιοκτησίας και λειτουργίας των ΗΠΑ με έναν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο, κάτι που φαινόταν να είναι η πρώτη τέτοια επιτυχημένη επίθεση εναντίον αμερικανικού περιουσιακού στοιχείου από τότε που η ομάδα επιτέθηκε σε διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες στα μέσα Νοεμβρίου.

Τα νέα πλήγματα έρχονται επίσης την ίδια μέρα που οι ΗΠΑ επαναχαρακτηρίζουν τους Χούτι ως τρομοκρατική οντότητα (SDGT).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ