Με έναν καθόλου αισιόδοξο τίτλο η βρετανική εφημερίδα Telegraph σε κύριο άρθρο της για την Ουκρανία αναφέρει ότι η χώρα αυτή είναι «τελειωμένη και το ξέρει»!

Χίλια μίλια μακριά, έξω από την πόλη του Χάρκοβο, ο πόλεμος της Ουκρανίας με τη Ρωσία εντείνεται.

Το Κίεβο αναγκάστηκε να ανακατευθύνει χιλιάδες στρατεύματα στο βορειοανατολικό τμήμα της πρώτης γραμμής για να αποκρούσει την επίθεση του Πούτιν, αφήνοντας την άμυνά του εκτεθειμένη αλλού.

Ο πόλεμος φτάνει σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς και πάλι το ενδιαφέρον της Δύσης για βοήθεια στην Ουκρανία κινδυνεύει να μειωθεί.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι φαίνεται να γνωρίζει ότι ο χρόνος της Ουκρανίας τελειώνει:

Το Σαββατοκύριακο, κάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να παραστούν στην επικείμενη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία στην Ελβετία για να προωθήσουν μια «πραγματική ειρήνη».

Την περασμένη εβδομάδα, το Reuters ανέφερε ότι ρωσικές πηγές ισχυρίζονταν ότι ο ίδιος ο Πούτιν ήταν έτοιμος για ειρήνευση.

«Ο Πούτιν μπορεί να πολεμήσει όσο χρειαστεί, αλλά ο Πούτιν είναι επίσης έτοιμος για κατάπαυση του πυρός και να παγώσει ο πόλεμος».

Ερωτηθείς για αυτούς τους ισχυρισμούς, ο Πούτιν ζήτησε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις εφόσον βασίζονται στην τωρινή πραγματικότητα.

Δηλαδή θα δεχόταν να σταματήσει ο πόλεμος με την προϋπόθεση να αναγνωριστεί το έδαφος που έχει καταληφθεί ως ρώσικο.

Ο Β.Πούτιν γνωρίζει ότι, έχει το πλεονέκτημα, αναφέρει η εφημερίδα.

Η παράκαμψη των κυρώσεων και η ενίσχυση των δεσμών με χώρες όπως η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα του επέτρεψαν να στρέψει την οικονομία του σε πολεμική βάση.

Ενώ ο ουκρανικός Στρατός είναι αναγκασμένος να περιμένει τη δυτική βοήθεια και τα όπλα να έρθουν, η Ρωσία έχει αυξήσει την ικανότητά της να παράγει πυρομαχικά και όπλα ισάξια με τα δυτικά όπλα που χρησιμοποιεί η Ουκρανία τα οποία όμως ξεπερνούν κατά πολύ σε ποσότητα την συνολική δυτική στρατιωτική βοήθεια.

Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η Ουκρανία κινδυνεύει απλώς να ξεμείνει από άνδρες για να πολεμήσει.

Οι Ουκρανοί ανησυχούν ότι η προσοχή και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού στρέφεται στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές όπως επίσης και στις βρετανικές και οι ηγέτες αναγκάζονται να διαλέξουν μεταξύ εξωτερικών και εσωτερικών προτεραιοτήτων, οπότε ο αγώνας της Ουκρανίας εναντίον των ρωσικών δυνάμεων θα πέσει στο περιθώριο.

Παρά τις εκκλήσεις του Ζελένσκι, φαίνεται ότι ο Μπάιντεν είναι πιθανό να παραλείψει την προγραμματισμένη ειρηνευτική σύνοδο κορυφής προτιμώντας προφανώς να παραστεί σε έναν έρανο στην Καλιφόρνια με διασημότητες όπως ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Τζούλια Ρόμπερτς!

Μιλώντας χθες, ο Ζελένσκι είπε ότι «η απουσία [του] θα αντιμετωπιζόταν μόνο με χειροκροτήματα από τον Πούτιν».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ