Το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία έκανε μέσω Facebook έναν απολογισμό των επιθέσεων που εξαπέλυσε ο ρωσικός στρατός έως τις 06:00 το πρωί της 19ης Μαρτίου και δείχνει ότι το μέτωπο στην πρώτη γραμμή είναι στα ¨κόκκινα¨ καθώς κανείς δεν φαίνεται να κάνει βήμα πίσω.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας «Η Ρωσική Ομοσπονδία συνεχίζει να διεξάγει τον επιθετικό πόλεμο. Ο εχθρός επικεντρώνει τις κύριες προσπάθειές του στην προσπάθεια να καταλάβει εξ ολοκλήρου τις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Για να επιτύχει τους στόχους της, συνεχίζει να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις σε Λίμαν, Μπαχμούτ, Αντβίινκα, Μαρίνκα και τα Lμέτωπα της Σαχτάρσκ. Οι δυνάμεις μας απέκρουσαν 83 επιθέσεις σε αυτές τις περιοχές του μετώπου την τελευταία ημέρα. Το Μπαχμούτ παραμένει το επίκεντρο των μαχών όπου καταγράφηκαν και μικρής κλίμακας αντεπιθέσεις.

Η Ρωσική Ομοσπονδία συνέχισε χθες να χρησιμοποιεί τρομοκρατικές τακτικές εναντίον Ουκρανών αμάχων. Με την επίθεση σε οικισμούς και κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομής, ο εχθρός αγνοεί εντελώς τους κανόνες του πολέμου.

Την περασμένη ημέρα, ο εχθρός πραγματοποίησε 11 επιθέσεις με πυραύλους, εκ των οποίων οι τέσσερις έπληξαν μη στρατιωτικές υποδομές στην πόλη Ζαπορίζια. Επιπλέον, έγιναν 16 αεροπορικές επιδρομές και οι κατακτητές ανέπτυξαν συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης βάλλοντας από αυτά 99 φορές».

Ειδικά για το Μπαχμούτ, το Γενικό Επιτελείο σημειώνει πως μονάδες των Αμυντικών Δυνάμεων απέκρουσαν πολυάριθμες επιθέσεις του ρωσικού στρατού στο βόρειο τμήμα της πόλης και κοντά στο Ορίκχοβο-Βασιλίβκα, Χριοχορίβκα και Μποχνταβίνκα.

Ορισμένες πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά, δέχθηκαν σφοδρά ρωσικά πυρά.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, η ουκρανική αεροπορία εξαπέλυσε δέκα πλήγματα σε ομάδες ρωσικού προσωπικού και κατέρριψε ένα UAV τύπου Shahed-136 ιρανικής κατασκευής. Οι πυραυλικές δυνάμεις και το πυροβολικό της Ουκρανίας έπληξαν επτά στόχους που περιελάμβαναν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις εξοπλισμού.

Την ίδια στιγμή η ρωσική οργάνωση Wagner σχεδιάζει να στρατολογήσει περίπου 30.000 νέους μαχητές μέχρι τα μέσα Μαΐου, όπως είπε σήμερα ο ιδρυτής της, Γεβγκένι Πριγκόζιν που προφανώς δείχνει ότι υπάρχουν μεγάλες απώλειες αλλά και ότι επεκτείνεται βαθμιαία.

Σε ηχητικό του μήνυμα στο Telegram ο Πριγκόζιν, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είπε ότι έχουν ανοίξει κέντρα στρατολόγησης της Wagner σε 42 ρωσικές πόλεις, πρόσθεσε σήμερα ότι αυτά προσλαμβάνουν καθημερινώς 500 με 800 άτομα κατά μέσον όρο.

Ο Πριγκόζιν δεν έδωσε αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξει τους αριθμούς αυτούς, τους οποίους το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει με ανεξάρτητο τρόπο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ