Συνεχίζεται η ρωσική προέλαση μετά την έναρξη της μεγάλης γενικής επιθέσεις στον άξονα Κουπιάνσκ-Λίμαν-Σαβάτοβο με τους Ρώσους να δημιουργούν διπλό προγεφύρωμα στον ποταμό Ζέρεμπετς και να μεταφέρουν στην απέναντι όχθη εκατοντάδες άρματα μάχης!

Μαζικά επεκτείνουν τα προγεφυρώματα νότια του Σβάτοβο και όλα δείχνουν πως τουλάχιστον στο ανοιχτό πεδίο οι Ουκρανοί δεν διαθέτουν επαρκείς δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν την ρωσική διείσδυση.

Οι Ουκρανοί αποχώρησαν από τις θέσεις που κατείχαν στους οικισμούς Liman Pervy/Sinkivka βόρεια του Κουπιάνσκ. Σημειώνεται ότι όλα αυτά ξεκίνησαν αμέσως μετά την κατάληψη του στρατηγικής σημασίας οικισμού Νοβοσελόβσκογιε.

Μένει να φανεί εάν οι ουκρανοί θα μπορέσουν να αντιπαρατάξουν κάποια σοβαρή αντίσταση τις επόμενες ημέρες. Όπως ήδη είπαμε ανοιχτό πεδίο έχουν σημαντικό μειονέκτημα έναντι των ρώσων, εάν μπορέσουν να τους επιβραδύνουν θα είναι όταν ξεκινήσουν σοβαρές αστικές συγκρούσεις σε πόλεις όπως το Κουπιάνσκ, το οποίο ήδη οι Ρώσοι «σφίγγουν» και από το Βορρά και από το Νότο.

Η πόλη αυτή των 30.000 κατοίκων είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί αποτελεί μεγάλο σιδηροδρομικό κόμβο και κατάληψη της θα δώσει στους Ρώσους την απαραίτητη παροχή διοικητικής μέριμνας για να προχωρήσουν στην κατάληψη των επόμενων πόλεων, δηλαδή, της Λίμαν, του Σεβέρσκ, του Κραματόρσκ και του Σλαβιάνσκ.

Οι τελικοί βεβαίως στόχοι της βόρειας εκστρατείας είναι το ίδιο το Χάρκοβο και το Σούμι.

Τη μεγαλύτερη επίθεση, από τον Φεβρουάριο του 2022 που ξεκίνησε η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, εξαπέλυσε η Ρωσία από χθες στο ανατολικό μέτωπο με κατεύθυνση προς το Χάρκοβο.

Το Novoselovskoye απελευθερώθηκε πλήρως από τους Ρώσους και «Θα αρχίσει μια επίθεση στο Χάρκοβο και τον Σούμι…» δήλωσε ο εκπρόσωπος των δυνάμεων της ανατολικής περιφέρειας του ουκρανικού Στρατού Σέρχι Τσερεβάτι:

«Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει σχεδόν τον ίδιο αριθμό στρατευμάτων που είχε αναπτύξει στο Αφγανιστάν στο παρελθόν, περισσότερους από 100.000 στρατιώτες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ