Επί πέντε ώρες, ρωσικά στρατηγικά  βομβαρδιστικά Tu-95 και Τu-160 (δύο μονάδες), drones, και βαλλιστικοί πύραυλοι κτυπούσαν την Ουκρανία σήμερα με την ουκρανική αεράμυνα να προσπαθεί να αντιμετωπίσει βασικά τα drones. 

Σήμερα το Κίεβο δεν ήταν «στο μενού»: Η ρωσική Αεροπορία βασικά έπληξε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, αεροδρόμια και ενεργειακές υποδομές.

Στο Λβοβ χτυπήθηκαν εργοστάσιο «Electron» και το πεδίο εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού.

Στο Χμελνίτσκι, στο Τσερνόβτσι και στο Ντνεπροπετρόφσκ χτυπήθηκαν αεροδρόμια.

Στο Λούτσκ χτυπήθηκε και πάλι το εργοστάσιο «Μότορ».

Στο Σούμι και στο Χάρκοβο χτυπήθηκαν αναπτυγμένες μονάδες του ουκρανικού στρατού.

Να σημειώσουμε ότι αν επιβεβαιωθεί η συμμετοχή των Tu-160 είναι η τρίτη φορά που συμβαίνει μετά την 1η Ιουνίου που κτυπήθηκαν βάσεις στρατηγικών αεροσκαφών της Ρωσίας από τα ουκρανικά drones στην επιχείρηση της ουκρανικής επιχείρησης της SBU «Ιστός της Αράχνης» και καταστράφηκαν 10 από αυτά και άλλα 15 υπέστησαν σοβαρές ζημιές και θα περάσει αρκετό διάστημα επισκευών για την επιστροφή τους στην ενεργό δράση.

Ο μικρός αριθμός (η Ρωσία έχει 18 επιχειρησιακά Tu-160/M, εκ των οποίων 5 βρίσκονται είναι υπό εκσυγχρονισμό) των υπερ-πολύτιμων στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-160 τα είχε κρατήσει μακριά από το πεδίο της μάχης αφού προορίζονται για αποστολές κατά των ΗΠΑ και της Βρετανίας, αλλά η τεράστια μεταφορική τους ικανότητα και η μείωση των διαθέσιμων στρατηγικών ρωσικών αεροσκαφών τα έριξε και αυτά στην μάχη.

Εκτόξευσαν πυραύλους cruise Kh-101

Όλο και πιο εξελιγμένες παραλλαγές του πυραύλου Kh-101 έχουν καταγραφεί σε χρήση από την έναρξη των ευρείας κλίμακας εχθροπραξιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022, περιλαμβανομένων και εκδόσεων με παραπλανητικά συστήματα για καλύτερη αποφυγή αναχαίτισης.

Η ρωσική αμυντική βιομηχανία έχει καταφέρει σημαντική πρόοδο στην αύξηση της παραγωγής του Kh-101, φτάνοντας σε πολλαπλάσια επίπεδα σε σχέση με την προπολεμική περίοδο, ενώ παράλληλα έχει επιτύχει μείωση του κόστους λόγω οικονομιών κλίμακας.

Μέρος του στόλου της ρωσικής στρατηγικής Αεροπορίας  μεταστάθμευσε στη συνέχεια στη βάση Anadyr, ένα από τα ανατολικότερα σημεία της Ασίας, κίνηση που σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές συνδέεται με την ανάγκη προστασίας των αεροσκαφών από την αυξανόμενη πίεση σε βάσεις στρατηγικών βομβαρδιστικών.

Το Tu-160 είναι επί του παρόντος η μοναδική κλάση στρατηγικού βομβαρδιστικού διηπειρωτικής εμβέλειας που βρίσκεται σε παραγωγή παγκοσμίως.

Το Tu-160 αναμένεται να συνεχίσει να εκσυγχρονίζεται σταδιακά έως και μετά το 2050, με το οπλικό του σύστημα να αποτελεί το βασικό πεδίο ενίσχυσης των δυνατοτήτων του.

Με μια συνολική μεταφορική ικανότητα 40 τόνους εσωτερικά, το Tu-160 είναι το πιο ικανό από πλευράς φορτίου, στρατηγικό βομβαρδιστικό που κατασκευάστηκε ποτέ.

Συνολικά 12 βλήματα τύπου cruise Kh-55 (ΝΑΤΟ: AS-15) των 1.700 κιλών με δραστικό βεληνεκές τα 3.000 χιλιόμετρα και ταχύτητα πλεύσης 0,75 Mach, είναι ο τυπικός του οπλισμός.

Εναλλακτικά, μεταφέρονται έως 24 επίσης πυρηνικά βλήματα Kh-15 ή AS-16 (αντίστοιχα του αμερικανικού AGM-69 SRAM), με βεληνεκές 300 χιλιόμετρα και ταχύτητα 5 Μαχ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ