Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει προαναγγείλει αντίποινα  για το πλήγμα που δέχτηκε η παράνομη βάση Tower 22 στην Συρία στα σύνορα με Ιορδανία την περασμένη Κυριακή και που είχε ως συνέπεια τον θάνατο τριών στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 40, αλλά εντύπωση προκαλεί ο τρόπους που επετεύχθη το κτύπημα αυτό προκείμενοι να μην γίνει αντιληπτό το drone που χρησιμοποίησε φιλοϊρανική οργάνωση.

Για την ακρίβεια το drone που χρησιμοποιήθηκε για να επιτεθεί στη στρατιωτική βάση Tower 22 δεν ήταν δυνατό να εντοπιστεί καθώς θεωρήθηκε «φιλικό» διότι είχε «κρυφτεί» πίσω από ένα άλλο αμερικανικό drone που επέστρεφε στη βάση του, με αποτέλεσμα αυτό να μην μπορεί να ανιχνευθεί κατά τη διάρκεια της διαδρομής του μέχρι το τελικό χτύπημα.

Αμερικάνος αξιωματούχος από το υπουργείο Άμυνας υποστήριξε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Politico πως «οι επιτιθέμενοι είδαν μια ευκαιρία και την εκμεταλλεύτηκαν».

Το αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν συντριπτικό για τους Αμερικανούς οι οποίοι εδώ και αρκετά χρόνια δεν είχαν καμία απώλεια (τουλάχιστον επισήμως) στην Μέση Ανατολή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μιάμιση ώρα μετά την επίθεση στην αμερικανική βάση «Tower 22», ακολούθησε και δεύτερη επίθεση με drone στην αμερικανική βάση al Tanf το οποίο όμως καταρρίφθηκε.

Σημειώνεται πως η βάση Tower 22 και η επίσης παράνομη βάση των Αμερικανών στην al Tanf απέχουν μεταξύ τους λίγα χιλιόμετρα. 

Υπενθυμίζεται πως το πλήγμα στην αμερικανική βάση Tower 22 έγινε το πρωί της περασμένης Κυριακής όταν και οι περισσότεροι Αμερικάνοι στρατιώτες ήταν ακόμα στα κρεβάτια τους.

Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Sabrina Singh υποστήριξε ότι η επίθεση αυτή έχει όλα τα χαρακτηριστικά χτυπήματος της Kataib Hezbollah, μιας στρατιωτικής οργάνωσης που έχει τη στήριξη του Ιράν και φυσικά τα μέλη της είναι σιίτες.

Το περιστατικό αυτό έχει προκαλέσει οργή στις ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν κατόπιν πιέσεων να υπόσχεται αντίποινα.

Τι αντίποινα θα είναι αυτά και ποιος θα είναι ο στόχος μένει να φανεί.

Πάντως υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν πως ο Μπάιντεν εξετάζει την περίπτωση να κτυπήσει το ιρανικό Ναυτικό στον Περσικό Κόλπο.

Βέβαια, αυτό θα σημαίνει άμεση ανταπόδοση από το Ιράν και επέκταση του πολέμου στην Μέση Ανατολή.

Αυτό το σενάριο δεν είναι ιδιαίτερα πιθαώς καθώς η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ δεν έχει δείξει διάθεση για μια απευθείας επίθεση στο Ιράν.

Δημοσίευμα του BBC εκτιμά ότι μια απευθείας σύγκρουση και έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας δεν επιθυμούν ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Ιράν.

«Η απάντηση του Ιράν θα μπορούσε κάλλιστα να περιλαμβάνει την προσπάθεια να κλείσει το οικονομικά ζωτικής σημασίας στενό του Ορμούζ, μέσω του οποίου ρέει το 20% της παγκόσμιας ροής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Συνεπώς, η πρόκληση για τις ΗΠΑ είναι να βρουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της αποτροπής και της κλιμάκωσης» μεταδίδει το BBC.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ