Τα τελευταία πλήγματα κατά ρωσικών α/α συστημάτων S-400 από τους Ουκρανούς με αμερικανικά όπλα τα απομυθοποίησαν και έδειξαν ότι οι Αμερικανοί υιοθέτησαν ένα βαλλιστικό πλέον δόγμα για την διεξαγωγή επιχειρήσεων αυτού του τύπου.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και για την ελληνική ΠΑ;

Οι Αμερικανοί μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία κατέστρεφαν αντίπαλα α/α συστήματα με βλήματα αντι-ραντάρ που εκτοξεύονταν από τα μαχητικά τους.

Με λίγα λόγια η αντιμετώπισή τους γινόταν αποκλειστικά από την Αεροπορία τους.

Οι Αμερικανοί κάνοντας χρήση του νέου δείγματος μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα χτύπησαν κατέστρεψε τρία συστήματα S-400, στην Κριμαία, στο Ντονέτσκ και στο Μπέλγκοροντ.

Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που πραγματοποίησαν κάτι τέτοιο χτυπώντας σε μητροπολιτικό ρωσικό έδαφος (δηλαδή σε έδαφος που δεν είναι υπό αμφισβήτηση καθώς ήταν ρωσικό και πριν το 2014), δηλαδή στο Μπέλγκοροντ.

Από τα πρόσφατα πλήγματα προκύπτει ότι οι S-400 δεν επιχειρούν από κοινού με τα Tor και τα Pantsir τα οποία βάσει του ρωσικού δόγματος υποτίθεται ότι παρέχουν προστασία στο πολυδιαφημισμένο ρωσικό α/α σύστημα.

Και στην Κρήτη έτσι επιχειρούν οι S-300 μαζί με τους Τor όπως και οι Patriot μαζί με τους Crotale.

Τα συγκεκριμένα αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς (SHORAD, αναλαμβάνουν να αναχαιτίσουν βαλλιστικούς πυραύλους όπως και πυραύλους cruise.

Δεν φαίνεται να συμβαίνει αυτό στις πρόσφατες καταστροφές συστημάτων S-400.

Οι επιθέσεις πραγματοποιούνται σε συνδυασμό με τη χρήση drones και αποδεικνύονται ιδιαίτερα επιτυχημένες.

Αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι θα αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν περισσότερα μαχητικά για να αντιμετωπίσουν τα επερχόμενα F-16 καθώς οι καταστροφές των συστημάτων S-400 έχουν δημιουργήσει μεγάλες «τρύπες» στην α/α άμυνα.

Είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια τα S-400 που διαθέτει η Ρωσία αλλά ανησυχεί η ευκολία με την οποία καταστρέφονται  ενώ δεν θα έπρεπε να γίνεται αυτό.

Αντίθετα, οι Ρώσοι δεν έχουν καταστρέψει α/α Patriot με Ιskander (βαλλιστικούς πυραύλους δηλαδή) παρά μόνο με υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ένα σύστημα S-400 δεν δημιουργείται μέσα σε λίγες ημέρες. Απαιτείται ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να κατασκευαστεί.

Τα διδάγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία για την Πολεμική Αεροπορία είναι σαφέστατα: Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ATACMS, δηλαδή από βαλλιστικά όπλα και drones, επειγόντως.

Χρειάζεται αναβάθμιση των ATACMS που διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις  και GMLRS ενώ πρέπει να αναβαθμιστούν άμεσα και τα RM-70, για να μπορεί να εφαρμοστεί το νέο δόγμα συνδυασμού βαλλιστικών όπλων και drones.

Τα δύο τουρκικά αεροδρόμια στο Μπαλικεσίρ και στην Μπαντίρμα μπορούν να βληθούν από την Σαμοθράκη και την Μυτιλήνη χωρίς να «καταναλωθούν» αεροπλάνα.

Τον δρόμο μας τον δείχνουν οι Αμερικανοί τον οποίο το δόγμα ξεκίναγε και τελείωνε με την Αεροπορία.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ