Πολύ μικρά είναι τα κέρδη για τις ρωσικές δυνάμεις στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2025 των επιχειρήσεων στο ουκρανικό μέτωπο, σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν οι Ρώσοι στην δημοσιότητα.

Επιβεβαιώνοντας έτσι το ρεπορτάζ και την ανάλυση του pronews.gr περί «παγωμένου μετώπου».

Tα  ρωσικά κέρδη κατά μήκος της πρώτης γραμμής των 1.200 χλμ. αντιστοιχούν προώθηση περίπου 1,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανά χιλιόμετρο μετώπου.

Οι Ρώσοι κέρδισαν συνολικά μόλις 1.627 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην Ουκρανία και την Περιφέρεια Kursk τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2025.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν περίπου 496 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Ιανουάριο του 2025, περίπου 313 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Φεβρουάριο του 2025, περίπου 601 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Μάρτιο του 2025 και περίπου 217 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Απρίλιο του 2025.

Τα εδαφικά κέρδη αυξήθηκαν σημαντικά τον Μάρτιο του 2025, αλλά μέχρι εκεί και αυτό αφορούσε κυρίως το Κούρσκ που είναι δικό τους έδαφος.

Πόλεις όπως το Kupyansk, το Chasiv Yar, το Toretsk και το Pokrovsk, «αρνούνται» να πέσουν στο σύνολό τους, έστω και αν το δεύτερο και το τρίτο, κατέχονται εν μέρει από τα ρωσικά στρατεύματα.

Τα ρωσικά κέρδη ήταν 45% χαμηλότερα μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2025 από ότι στην περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2024,

Οι λόγοι πολλοί με σημαντικότερο όλων την, προφανώς, πολιτική απόφαση του Β.Πούτιν να δώσει στον Αμερικανό πρόεδρο Ν.Τραμπ μια ευκαιρία να τελειώσει τον πόλεμο με αποδοχή από το Κίεβο των ειρηνευτικών του προτάσεων, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει επιτύχει.

Επίσης ο περίφημος «ρωσικός χειμώνας» είναι λογικό να έχει καθυστερήσει την πρόοδο των επιθετικών επιχειρήσεων.

Αν και στους αρχικούς στόχους (Kupyansk, το Chasiv Yar, το Toretsk το Pokrovsk) προστέθηκε και η Lyman, η Περιφέρεια Sumi και η πόλη της Zaporizia, οι ρωσικές δυνάμεις, αριθμητικά δεν είναι ικανές να διαρρήξουν τις αμυντικές τοποθεσίες ενός καλά οργανωμένου και αξιόμαχου στρατεύματος, εξοπλισμένου με την «τελευταία λέξη» της τεχνολογίας από το ΝΑΤΟ, όπως είναι ο ουκρανικός.

Με συνολικό άθροισμα περίπου 600.000 προσωπικού για την κάθε πλευρά, οι Ρώσοι υπερέχουν σε πυροβολικό και Αεροπορία, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να θεωρηθεί «κρίσιμος» και η αναλογία περίπου 1:1 δεν τους δίνει κανένα πλεονέκτημα: 1:4 είναι η αποδεκτή αναλογία για να υπάρξει επιτυχημένη επίθεση.

Στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, υπάρχει ισορροπία, αφού όσα τα χρησιμοποιούν οι μεν, τόσο τα επιχειρούν και οι δε.

Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν αν η Ρωσία και ο Β.Πούτιν θέλουν εδραίωση των ήδη εδαφικών κερδών ή ολοκλήρωση της εδαφικής ένωσης του συνόλου των 4 Περιφερειών που έχουν ενταχθεί στην Ρωσική Ομοσπονδία με το δημοψίφισμα του 2022: Μόνο του Λουγκάνσκ, σχεδόν ολοκληρωτικά βρίσκεται στον έλεγχο της Ρωσίας: Το 20%του Ντονέτσκ, το 40% της Χερσώνας (μαζί με την πρωτεύουσα) και το 45% της Ζαπορίζια (μαζί με την πρωτεύουσα) εξακολουθούν να ελέγχονται από το Κίεβο…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ