Πολύ σημαντικές είναι οι εξελίξεις στα μέτωπα του Μπάκχμουτ και της Αντίιβκα όπου οι ρωσικές δυνάμεις πέτυχαν σημαντικές νίκες.

Στο Μπάκχμουτ, οι Ρώσοι κατέλαβαν τους οικισμούς Αντρίιβκα, Κλισίιβκα, Γκριγκορίβκα και Καλίνινα, προελαύνοντας προς το Τσάσιβ Γιαρ το βασικό ουκρανικό οχυρό της περιοχής!

Με τις νίκες αυτές απελευθερώθηκε η περίμετρος του Μπάκχμουτ από την ουκρανική πίεση, ενώ είναι σαφές πως οι Ουκρανοί δεν διαθέτουν εφεδρείες καθώς έστειλαν μέρος των δυνάμεών τους για να προστατέψουν την Αβντίιβκα.

Ο δρόμος για το Τσάσιβ Γιαρ και το Κραματόρσκ φαίνεται πως ανοίγει για τις ρωσικές δυνάμεις.

Στο μέτωπο της Αβντίιβκα τα πράγματα γίνονται πάρα πολύ δύσκολα για την ουκρανική φρουρά καθώς απομένουν μόλις τρία χιλιόμετρα για να αποκλειστούν οι Ουκρανοί ολοκληρωτικά και να διακοπεί η μόνη δίοδος διαφυγής τους στα βορειοδυτικά της πόλης.

Οι Ρώσοι αναφέρονται στην περικύκλωση αυτή ως μία φανταστική «χύτρα», λόγω του σχήματος που δείχνει να έχει στον χάρτη και ότι σύντομα θα κλείσουν το «καπάκι» με την αποκοπή της τελευταίας εφοδιαστικής οδού για να ξεκινήσει ο… «βρασμός».

Αναλυτές θεωρούν πως μόλις ολοκληρωθεί ο αποκλεισμός και καταληφθεί το εργοστάσιο οπτάνθρακα της πόλης, η μάχη για την Αβντίιβκα θα λάβει τέλος.

Η Αβντίιβκα έχει τεράστια στρατηγική σημασία. Μόλις καταληθφεί θα απελευθερωθεί ένας πολύ μεγάλος όγκος ρωσικών και ρωσόφωνων δυνάμεων που θα μπορούν να δράσουν στα μέτωπα της Ζαπορίζια και του Μπάκμουτ.

Επί της ουσίας θα «κόψουν» τις ουκρανικές δυνάμεις στα δύο και θα απειληθούν άμεσα Σλαβιάσνκ-Κραματόρσκ-Λίμαν-Κουπιάνσκ-Ζαπορίζια σε μία συγκυρία που δεν θα υπάρχουν επαρκείς δυνάμεις για τις προστατέψουν.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανία την στιγμή μάλιστα που η Δύση ασχολείται με το Ισραήλ και την Γάζα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ