Ο Λευκός Οίκος λέει ότι η πρόταση των Ρεπουμπλικάνων για στρατιωτική βοήθεια ύψους 17,6 δισ. δολαρίων προς το Ισραήλ και για την αναπλήρωση των αμερικανικών οπλικών αποθεμάτων, η οποία όμως αφήνει έξω την βοήθεια για την Ουκρανία, είναι ένας «κυνικός πολιτικός ελιγμός».

Η πρόταση, η οποία ανακοινώθηκε από τον βουλευτή Κεν Κάλβερτ της Καλιφόρνιας το Σάββατο, έρχεται καθώς η Γερουσία πρόκειται να εξετάσει ένα πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο που ανανεώνει τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ για την Ουκρανία, ενώ παρέχει επίσης βοήθεια στο Ισραήλ και αυστηροποιεί τους ελέγχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Το Κογκρέσο έχει ήδη εγκρίνει τον Νοέμβριο ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους σχεδόν 14,5 δισ. δολαρίων για το Ισραήλ, το οποίο η Γερουσία αρνήθηκε να εξετάσει

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν αντιδράσει στο εν λόγω νομοσχέδιο υπό την προτροπή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Το νομοσχέδιο του Σαββάτου τους επιτρέπει φαινομενικά να δείξουν υποστήριξη στο Ισραήλ, ενώ εξακολουθούν να αποσύρουν τη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία και να στερούν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την ευκαιρία να φανεί σκληρός στο μεταναστευτικό.

«Η ασφάλεια του Ισραήλ θα πρέπει να είναι ιερή»

«Η ασφάλεια του Ισραήλ θα πρέπει να είναι ιερή, όχι ένα πολιτικό παιχνίδι», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρέν Ζαν Πιέρ.«Είμαστε σθεναρά αντίθετοι σε αυτό το τέχνασμα, το οποίο δεν κάνει τίποτα για την ασφάλεια των συνόρων, δεν κάνει τίποτα για να βοηθήσει τον λαό της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τον εαυτό του από την επιθετικότητα του Πούτιν και αρνείται την ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους πολίτες, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, την οποία οι Ισραηλινοί υποστήριξαν ανοίγοντας την οδό πρόσβασης».

Η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία θεωρείται απίθανο να υποστηρίξει το νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ήδη εγκρίνει τον Νοέμβριο ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους σχεδόν 14,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Ισραήλ, το οποίο η Γερουσία αρνήθηκε να εξετάσει.

Το εν λόγω νομοσχέδιο απαιτούσε να βρεθούν τα χρήματα για τη βοήθεια μέσω περικοπών σε άλλους προϋπολογισμούς, συμπεριλαμβανομένης της εφορίας.

Βέβαια, βουλευτές των Δημοκρατικών αναμένεται να γίνουν «αντάρτες» υπερψηφίζοντάς το. Ειδικά τους Ισραηλινής καταγωγής ή εβραϊκού θρησκεύματος δημοκρατικούς βουλευτές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ