Οι Ουκρανοί επιτίθεται κυριολεκτικά με όλες τους τις δυνάμεις στο μέτωπο της Ζαπορίζια για να φτάσουν στην πρώτη ρωσική γραμμή άμυνας στο Bερμποβόγιε και στο Τοκμάκ (το οποίο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα), με την προοπτική να την διατρήσουν, για να συνεχίσουν προς την Μελιτόπολη.

Tην ίδια στιγμή όμως οι Ρώσοι ανέλαβαν επιθετική πρωτοβουλία στο μέτωπο του Μπάκχμουτ και ειδικότερε στην Κλίσίιβκα όπου όχι μόνο κατάφεραν να απωθήσουν τους Ουκρανούς από τον οικισμό που βρίσκεται στη νότια πύλη του Μπάκχμουτ αλλά και να τους πιέζουν για υποχώρηση προς το Τσάσιβ Γιάρ.

Οι Ουκρανοί όμως εστιάζουν αυτή την στιγμή αποκλειστικά στο Βερμποβόγιε στην Ζαπορίζια καθώς αυτή την τακτική τους την υπέδειξαν οι Αμερικανοί οι οποίοι επιχειρούν να δημιουργήσουν μία τοπική υπεροχή σε κάποιο σημείο του μετώπου για να μπορέσουν να συνεχίσουν προς την Μελιτόπολη.

Οι Αμερικανοί σκέφτονται πως με τον τρόπο που εξελίχθηκε η ουκρανική αντεπίθεση (κάκιστα) πλέον δεν υπάρχει άλλη επιλογή από μία τελευταία παράτολμη ενέργεια. Εάν αυτή έχει θετικό πρόσημο τότε η επίθεση συνεχίζεται εάν έχει αρνητικό πρόσημο αυτό θα σημάνει και το τέλος του πολέμου για την Ουκρανία καθώς δεν θα διαθέτει πλέον άλλες εφεδρείες για να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις (θυμίζει σε πολλά την περιβόητη εαρινή γερμανική επίθεση του 1918 που κατέληξε σε ήττα και έφερε το τέλος του Α’ ΠΠ).

Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως διέσπασαν την γραμμή «Σουροβίκιν» αλλά αυτό δεν ισχύει. Επίσης, δεν ισχύει ότι κατέλαβαν ολόκληρο το Ραμποτίνο. Έχουν καταλάβει μόνο το βόρειο μέρος του και παρέκαμψαν τον υπόλοιπο οικισμό επιχειρώντας να διεισδύσουν προς το Βερμποβόγιε.

Αυτή τη στιγμή τους ενδιαφέρει να καταλάβουν τα υψώματα στα ανατολικά του οικισμού και από εκεί να τον πλαγιοκοπήσουν.

Σε ότι αφορά το Βρεμποβόγιε, ούτε αυτό είναι η αρχή της πρώτης ρωσικής άμυνας. Η γραμμή Σουροβίκιν βρίσκεται νοτιότερα, περίπου ένα χιλιόμετρο.

Η κρισιμότητα της επίθεσης των Ουκρανών φαίνεται από το γεγονός ότι μετέφεραν σημαντικές μονάδες του 10ου Σώματος Στρατού.

Ότι τους έχει απομείνει το έχουν αναπτύξει σε αυτό το μέτωπο. Είναι ή όλα ή τίποτα.

Δεν θα είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι ολόκληρος ο ουκρανικός σχεδιασμός από όλο το μέτωπο της Ζαπορίζια, από όλα τα μέτωπα της ουκρανικής αντεπίθεσης, εστιάζεται αποκλειστικά σε αυτό το σημείο.

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν δύο φορές ουκρανικές επιθέσεις στον οικισμό Bερμποβόγιε και συνετρίβησαν.

Είναι σίγουρο ότι Ουκρανοί θα προσπαθήσω κι άλλες φορές. Οι Ρώσοι ανησυχούν λόγω της αριθμητική υπεροχής των Ουκρανών και μετέφεραν ενίσχυσης μία ταξιαρχία από το Κουπιάνσκ.

Κατά την διάρκεια των επιθέσεων οι Ουκρανοί έφτασαν σε απόσταση περίπου 1000 μέτρων από την ρωσική αμυντική γραμμή «Σουροβίκιν» και συγκεκριμένα στις ρωσικές αντιαρματικές τάφρους όπου και εγκλωβίστηκαν και υπό συνεχή πυκνά πυρά από το Πυροβολικό, την Αεροπορία και τους αντιαρματιστές υποχρεώθηκαν σε βαρύτατες απώλειες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ