Τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν έναν πύραυλο κρουζ κοντά στην πόλη Κερτς, έγραψε σήμερα στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, ο κυβερνήτης της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ.

Μάλιστα το χτύπημα που επιχειρήθηκε έγινε την ίδια ημέρα με την παραδοχή από ουκρανικής πλευρά ότι το τρομοκρατικό χτύπημα στην νέα μεγάλη γέφυρα του Κερτς που ενώνει την Κριμαία με την υπόλοιπη Ρωσία ήταν δικής της έμπνευσης και εκτέλεσης.

Έτσι για ακόμα μία φορά οι Ουκρανοί θέλησαν να μπλοκάρουν την μεταφορά ενισχύσεων και τον γενικότερο ανεφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων από τη γέφυρα αλλά σταμάτησαν στην πλέον ενισχυμένη ρωσική αεράμυνα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές ή θύματα, χωρίς να διευκρινίσει από πού είχε εκτοξευθεί ο πύραυλος.

Παράλληλα νωρίτερα σήμερα την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα στην γέφυρα της Κριμαίας το φθινόπωρο του 2022 φέρουν οι αρχές του Κιέβου, παραδέχτηκε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας «273 ημέρες από τότε που χτυπήσαμε την γέφυρα της Κριμαίας για να διαταράξουμε την επιμελητεία των Ρώσων», έγραψε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας.

Στα τέλη Μαΐου του 2022, ο επικεφαλής της SBU, δήλωσε ότι το Κίεβο ήθελε να «κόψει την υλικοτεχνική διαδρομή» προς τη χερσόνησο και έλαβε τα κατάλληλα μέτρα, αλλά δεν διευκρίνισε ποια.

Ο επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR), με τη σειρά του αρνήθηκε ότι οι ειδικές υπηρεσίες της χώρας βρίσκονται πίσω από την επίθεση στην εγκατάσταση υποδομής.

Στη γέφυρα της Κριμαίας νωρίς το πρωί στις 8 Οκτωβρίου 2022, ένα φορτηγό ανατινάχθηκε – ως αποτέλεσμα, επτά σιδηροδρομικές δεξαμενές πήραν φωτιά και δύο ανοίγματα του τμήματος αυτοκινήτου της γέφυρας κατέρρευσαν.

Το FSB κατηγόρησε την Ουκρανική GUR και προσωπικά τον αρχηγό του Budanov ως οργανωτή της επίθεσης. Ο εκρηκτικός μηχανισμός καμουφλαρίστηκε σε ρολά με μεμβράνη πολυαιθυλενίου κατασκευής σε 22 παλέτες συνολικού βάρους σχεδόν 22,8 τόνων.

Για την υπόθεση είχαν συλληφθεί 8 άτομα ενώ η γέφυρα λίγο αργότερα επανήλθε κανονικά σε χρήση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ