Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν επισήμως διαμέσου του εκπροσώπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι  ότι πλέον δεν μπορούν να στείλουν άλλη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία λόγω της διακοπής της χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Δώσαμε από τα υπάρχοντα αποθεματικά μας το τελευταίο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία για το οποίο διαθέταμε χρηματοδότηση».

Σύμφωνα με τον Κίρμπι, η περαιτέρω διάθεση κεφαλαίων στο Κίεβο εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το Κογκρέσο.

«Η βοήθεια που παρέχουμε έχει σταματήσει».

Την ίδια στιγμή όμως οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού, όπλων και πυρομαχικών.

Αντίθετα οι Ρώσοι δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα σε κανέναν από αυτούς τους τομείς καθώς πλέον έχουν μεταφέρει όλες τις στρατιωτικές τους υποδομές στα εδάφη τα οποία έχουν καταλάβει εδώ και ενάμιση χρόνο και τα οποία η Μόσχα έχει ενσωματώσει στην Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο αναπληρωτής Αρχηγός της Ουκρανικής Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών (GUR) στρατηγός Βαντίμ Σκιμπίτσκιι, δήλωσε στις 11 Ιανουαρίου ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτύξει 462.000 στρατιώτες στην Ουκρανία (αν προστεθεί όμως και η δύναμη των ρωσόφωνων τότε η συνολική δύναμη φτάνει τους 600.000 άντρες).

Ο Σκιμπίτσκιι, δήλωσε ότι οι περισσότερες ρωσικές μονάδες στην Ουκρανία είναι επανδρωμένες μεταξύ 92% και 95% της προβλεπόμενης τελικής τους δύναμης και ότι το μέγεθος της ρωσικής στρατιάς στην Ουκρανία επιτρέπει στις ρωσικές δυνάμεις να πραγματοποιούν «rotation» στο σύνολο του μετώπου.

Δηλαδή, οι Ρώσοι αποσύρουν μονάδες που βρίσκονται στο 50% ή λιγότερο της προβλεπόμενης τελικής τους δύναμης στα μετόπισθεν και τις επιστρέφουν στο μέτωπο μετά την ανάκτηση δυνάμεων και την αναπλήρωση των απωλειών τους.

Σημειώνεται ότι χθες το ρωσικό ΥΠΑΜ ανακοίνωσε ότι αναπλήρωσε επιτυχώς τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία μέσω μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας κινητοποίησης-επιστράτευσης που απέφερε 500.000 νέους στρατιώτες το 2023.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ