Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, επισκέφθηκε τη Σερβία στις 13 Μαΐου, στο πρώτο του ταξίδι στη χώρα από την έναρξη του πολέμου.

Η επίσκεψή του έγινε μετά την άφιξη της Πρώτης Κυρίας της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα, στο Βελιγράδι την προηγούμενη μέρα.

Η Σερβία διατηρεί μακροχρόνιες σχέσεις με τη Ρωσία και έχει αποφύγει να συμμετάσχει σε διεθνείς προσπάθειες για την επιβολή κυρώσεων ή την απομόνωση της χώρας.

Ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έχει χαρακτηρίσει την Ουκρανία ως «φιλική χώρα» και τον Ιανουάριο του 2023 δήλωσε ότι η Κριμαία και το Ντονμπάς είναι κυρίαρχα ουκρανικά εδάφη.

Ο Ν.Κουλέμπα συναντήθηκε με τον Βούτσιτς, τον πρωθυπουργό Μίλος Βούτσεβιτς και τον Σέρβο ομόλογό του, Μάρκο Τζούριτς.

Ο Ν.Κουλέμπα ανέφερε ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και ευχαρίστησε τη Σερβία για την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Ο Μ.Βούτσεβιτς τόνισε τη δέσμευση της Σερβίας στο διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών μελών του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, αλλά απέφυγε να δεσμευθεί για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Οι συναντήσεις του Ν.Κουλέμπα ακολούθησαν την περιοδεία της Ο.Ζελένσκα στην παλιά πόλη και μια κοινή συνέντευξη Τύπου με την Σέρβα ομόλογό της, Ταμάρα Βούτσιτς.

Η Ο.Ζελένσκα παρέστη επίσης στην υπογραφή συμφωνιών για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ σερβικών και ουκρανικών πανεπιστημίων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ