Νέα επιθετική προσπάθεια των Ουκρανών να καταλάβουν τον οικισμό της Μπερχίβκα κατέληξε σε πανωλεθρία και οι Ουκρανοί αφήσαν πίσω τους και σε αυτό το μέτωπο (μετά από αυτό της Ζαπορίζια) πολλούς νεκρούς και τραυματίες όπως και κατεστραμμένο εξοπλισμό.

Η θέση της Μπερχίβκα είναι στρατηγική καθώς βρίσκεται στην βόρεια «πύλη» του Μπάκχμουτ. Δεν θα ήταν οξύμωρο να υποθέσουμε πως αυτή τη στιγμή διεξάγεται μία νέα μάχη στο Μπάκχμουτ από την «ανάποδη».

Δηλαδή αυτή τη στιγμή οι Ουκρανοί προσπαθούν να πετύχουν αυτό που έκαναν οι Ρώσοι σε εννέα μήνες.

Να καταλάβουν την πόλη του Μπάκχμουτ ακολουώντας την ίδια πορεία.

Όμως εδώ τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Μεγάλες σε αριθμό ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται εντός και πέριξ της πόλης, αξιοποιώντας τις αμυντικές θέσεις και οχυρώσεις που είχαν κατασκευάσει οι Ουκρανοί κατά την διάρκεια οκτώ ετών.

Ο εφοδιασμός τους είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικός καθώς όλο το έδαφος ανατολικά της πόλης είναι πλέον ρωσικό και όλες οι γραμμές διοικητικής μέριμνας των Ρώσων έχουν μεταφερθεί εκεί.

Εναντίον των ουκρανικών επιθέσεων χρησιμοποιείται η ρωσική αεροπορία όπως επίσης πραγματοποιείται και εκτενής χρήση των επιθετικών ελικοπτέρων Κa-52 και Μi-28.

Για την ακρίβεια, επειδή οι Ουκρανοί αναγκάζονται για πρώτη φορά να πολεμήσουν ως τακτικός στρατός σε τόσο μεγάλη κλίμακα, δηλαδή με μεγάλους σχηματισμούς σε ευρεία πολεμικά πεδία, όλα τα πλεονεκτήματα που διαθέτουν οι ρωσικές δυνάμεις όπως τα μαχητικά και τα επιθετικά ελικόπτερα μπορούν να αξιοποιηθούν στο φουλ των δυνατοτήτων τους και όπως προβλέπεται από το σκοπό κατασκευής τους.

Σε ό,τι αφορά τις αμυντικές υποδομές που κληρονόμησαν οι Ρώσοι από τους Ουκρανούς αρκεί να σημειωθεί ότι χρησιμοποιούν το υπόγειο σύστημα επικοινωνίας και μεταφορών το οποίο είχαν κατασκευάσει κατά την διάρκεια των περασμένων οκτώ ετών και το οποίο αποδείχτηκε πολύ αποτελεσματικό όταν το χρησιμοποιούσαν εναντίον των ρωσικών δυνάμεων κατά την εννιάμηνη πολιορκία της πόλης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ