Στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός τα ξημερώματα της Κυριακής (26/11), έφτασε στη Δυτική Όχθη ένα λεωφορείο με 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ.

Οι οικογένειες τους αλλά και πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκαν στο Αλ Μπιρέχ, στη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη για να γιορτάσουν την απελευθέρωση των 39 κρατουμένων στο τέλος της δεύτερης ημέρας της τετραήμερης συμφωνίας εκεχειρίας και της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων-αιχμαλώτων. Από αυτούς, 33 είναι έφηβοι και έξι γυναίκες.

Το πλήθος φώναζε «ο Θεός είναι μεγάλος» καθώς το λεωφορείο έφτανε, ενώ αρκετοί νεαροί άντρες στάθηκαν στην οροφή του οχήματος. Πολλοί στο πλήθος κρατούσαν σημαίες της Χαμάς και φώναζαν συνθήματα υπέρ της Χαμάς.

Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι έφτασαν φορώντας γκρι φούτερ, τα ρούχα που δηλαδή που φορούσαν όταν απελευθερώθηκαν από τις φυλακές.

Χρειάστηκε μιάμιση ώρα για να φτάσουν στη Ραμάλα, καθώς το λεωφορείο με το οποίο μεταφέρονταν περνούσε μέσα από το πλήθος. Οι οικογένειες όσων απελευθερώθηκαν μιλώντας στο Al Jazeera εξέφρασαν ανάμεικτα συναισθήματα, καθώς ήταν σε προσωπικό επίπεδο πανευτυχείς, αλλά η ευτυχία μετριάζεται από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα και από το γεγονός ότι τόσες χιλιάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι παραμένουν στις ισραηλινές φυλακές.

Η 37χρονη Ίσρα Τζααμπίς είναι ανάμεσα στους 39 αιχμαλώτους Παλαιστίνιους που απελευθερώθηκαν από τις φυλακές Ντάμον, Μέγκιντο και Οφέρ σε ανταλλαγή με τους 13 Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνταν στη Γάζα στο πλαίσιο της δεύτερης και επεισοδιακής ημέρας της κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. isra

Η Ίσρα Τζααμπίς συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2015. Κατηγορήθηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας μετά την έκρηξη του αυτοκινήτου της κοντά σε ισραηλινό σημείο ελέγχου.

Σύμφωνα με την ίδια, η οποία έχει εγκαύματα στο μισό της σώμα, μια ελαττωματική φιάλη μαγειρικού αερίου τυλίχθηκε στις φλόγες μπροστά από ένα σημείο ελέγχου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι ισραηλινές Αρχές της απήγγειλαν κατηγορίες για απόπειρα πυροδότησης βόμβας με σκοπό να βλάψει Ισραηλινούς στρατιώτες και καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκισης.

Το Ισραήλ έχει πλέον απελευθερώσει 78 Παλαιστίνιους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων των 39 που απελευθερώθηκαν την Παρασκευή και 39 που απελευθερώθηκαν αργά το Σάββατο, καθώς η προσωρινή συμφωνία εκεχειρίας και οι ανταλλαγές αιχμαλώτων συνεχίζονται.

Αλλά το Ισραήλ συνέχισε επίσης να συλλαμβάνει περισσότερους Παλαιστίνιους σε καθημερινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, παρόλο που απελευθερώνει άλλους.

Το Σάββατο, η Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων ανέφερε ότι τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στη Δυτική Όχθη μετά την πρώτη απελευθέρωση κρατουμένων.

Ακόμη και μετά τις απελευθερώσεις, περισσότεροι από 8.000 Παλαιστίνιοι παραμένουν υπό ισραηλινή κράτηση, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 2.200 διοικητικών κρατουμένων που κρατούνται χωρίς κατηγορία ή δίκη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ