Πριν από είκοσι ημέρες το pronews.gr είχε δημοσιεύσει τις δορυφορικές φωτογραφίες από το νέο στρατόπεδο της Wagner στη Λευκορωσία σε απόσταση 100 χλμ μόλις από το Κίεβο και τώρα ανακοινώνεται πως οι άνδρες της ιδιωτικής οργάνωσης θα πραγματοποιούν κοινές εκπαιδευτικές ασκήσεις με τον λευκορωσικό Στρατό!

Οι μισθοφόροι της ρωσικής οργάνωσης Wagner θα βοηθήσουν στην εκπαίδευση των λευκορωσικών ειδικών δυνάμεων στην διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων κοντά στο σύνορο με την χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, την Πολωνία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας.

Ο επικεφαλής της Wagner, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, εμφανίστηκε χθες σε ένα βίντεο να υποδέχεται τους μαχητές του στην Λευκορωσία και να τους λέει ότι για την ώρα δεν θα συμμετάσχουν άλλο στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά να τους διατάσσει να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους για την Αφρική.

 «Οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας συνεχίζουν την κοινή εκπαίδευση με τους μαχητές της Wagner PMC ( PMC δηλαδή Ιδιωτική Στρατιωτική Εταιρεία)», ανέφερε το λευκορωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Στην διάρκεια της εβδομάδας μονάδες ειδικών επιχειρησιακών δυνάμεων μαζί με εκπροσώπους της Εταιρείας θα ασκηθούν στην μάχη στο σκοπευτήριο του Μπρεστ», προστίθεται.

Η Πολωνία ανακοίνωσε νωρίτερα μέσα στον μήνα ότι θα στείλει 500 αστυνομικούς για να ενισχύσει την ασφάλεια στο σύνορό της με την Λευκορωσία ώστε να αντιμετωπίσει τους αυξανόμενους αριθμούς των μεταναστών που διασχίζουν την περιοχή αλλά και τις πιθανές απειλές μετά την μετεγκατάσταση των μαχητών της Wagner στην Λευκορωσία.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των μαχητών της Βάγκνερ που βρίσκονται στη Λευκορωσία αλλά υπολογίζονται ότι είναι περίπου 20.000

Εάν σε αυτούς προστεθούν οι ήδη σταθμεύοντες 15.000 Ρώσοι στρατιώτες οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στο λευκόρωσικό έδαφος από την αρχή της ουκρανικής σύγκρουσης, τότε συγκεντρώνεται μία αξιόλογη και σίγουρα πολύ αξιόμαχη δύναμη 35.000 αντρών.

Μία δύναμη η οποία θα μπορούσε να αυξηθεί κατά ακόμα 10.000 άνδρες και να φτάσει συνολικά τις 45.000, καθώς τόσοι είναι οι μαχητές της Βάγκνερ που… περισσεύουν.

Με αυτή τη δύναμη οι Ρώσοι θα μπορούσαν να επανέλθουν και πάλι στο Κίεβο ή θα μπορούσαν να διακόψουν τις γραμμές εφοδιασμού των Ουκρανών μεταξύ της Λβιβ, που είναι το σημείο συγκέντρωσης των δυτικών εξοπλισμών, και των μετώπων του Ντόνμπας και της Ζαπορίζια.

Το πρόβλημα για το Κίεβο δεν είναι απλό. Ήδη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι έχει δώσει εντολή να ενισχυθούν τα βόρεια σύνορα της Oυκρανίας ενώ οι κάτοικοι του Σούμι εκκενώνουν την πόλη (μάλλον κάτι δεν τους άρεσε στην όλη υπόθεση της ανταρσίας Πριγκόζιν).

Δεδομένης της λειψανδρίας που αντιμετωπίζει πλέον ο ουκρανικός στρατός, καθώς η πλειοψηφία των δυνάμεων του, πολεμάει στα μέτωπα του Ντόνμπας και της Ζαπορίζια, χωρίς καμία επιτυχία μέχρι τώρα και έχοντας υποστεί νέες βαριές απώλειες, η ενίσχυση αυτή των βορείων συνόρων θα δημιουργήσει πρόβλημα στα μέτωπα αυτά.
Σιγά-σιγά, αποκαλύπτεται πως η Ουκρανία κατόρθωσε να αντισταθεί μετά από 16 μήνες πολέμου εναντίον μιας σαφέστατα υπέρτερης πολεμικής δύναμης όπως η Ρωσία.

Σε αυτό βέβαια συνέβαλε και η αφέλεια των Ρώσων, κάτι που ιστορικά είναι χαρακτηριστικό τους, όπως φάνηκε στην περίπτωση της απόσυρσης των δυνάμεων τους από το Κίεβο στην αρχή του πολέμου γιατί πίστεψαν τους Δυτικούς πως θα υπογραφεί συνθήκη ειρήνης.

Φυσικά, η δύναμη αυτή δεν επαρκεί για να καταλάβει μια πολύ 5 εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά είναι αρκετή για να δημιουργήσει το απαραίτητο «μπάχαλο», που με τη σειρά του θα προκαλέσει ρήγματα σε μέτωπα που ενδιαφέρουν τους Ρώσους.

Ένα άλλο σενάριο θα μπορούσε να τους δείχνει σε συνεργασία με το ρωσικό στρατό να χτυπούν και να κυκλώνουν το Χάρκοβο από δύο κατευθύνσεις, από Βορρά και Νότο.

Οι Ρώσοι έστω και καθυστερημένα δείχνουν να έχουν «πονηρέψει», και να έχουν κατανοήσει πως λειτουργεί ο δυτικός παράγοντας σε συνθήκες πολέμου και γεωπολιτικού ανταγωνισμού.

Η Ηθική δεν έχει κανένα χώρο σε τέτοια πεδία ανταγωνισμού όπου κρίνονται όχι μόνο παγκόσμιες ηγεμονίες αλλά και οι ίδιες οι υπάρξεις ολόκληρων κρατών.

Ό,τι αφορά τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν, το χθεσινό του βίντεο έχει προκαλέσει ένα σοκ στην Δύση γιατί τον θεωρούσαν «παροπλισμένο» αλλά δεν εμφανίστηκε έτσι.

Στο βίντεο απεικονίζεται στο σκοτάδι ένας άνδρας που μοιάζει με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν να δίνει οδηγίες στους μισθοφόρους της ομάδας «Wagner» από τη Λευκορωσία.

Στη Δύση διερωτώνται γιατί στην ομιλία του δεν επιτίθεται ευθέως -όπως συνήθιζε- κατά του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού και κατά του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, Βαλερί Γκερασίμοφ.

Στη συνέχεια του βίντεο, ο Πριγκόζιν υποστηρίζει ότι οι μαχητές του «θα συνεχίσουν» την προετοιμασία τους και υπαινίσσεται πιθανή επιστροφή τους στα ουκρανικά εδάφη «όταν θα είμαστε σίγουροι ότι δεν θα εξαναγκαστούμε να θέσουμε τους εαυτούς μας και την εμπειρία μας σε εξευτελισμό».

Επιπλέον, ο Πριγκόζιν αναφέρει απευθυνόμενος σε μαχητές του ότι «η απόφαση ελήφθη για να παραμείνουν στη Λευκορωσία ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα» και ότι οι μισθοφόροι του θα χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να κάνουν τον στρατό της «τον δεύτερο καλύτερο στον κόσμο».

Την περασμένη Δευτέρα, διεθνή πρακτορεία είχαν δημοσιεύσει δορυφορικές φωτογραφίες στις οποίες διακρίνονταν οχήματα να εισέρχονται στη Λευκορωσία.

Εάν είναι γνήσιο το βίντεο που δημοσιεύτηκε χθες μέσω της πλατφόρμας Telegram, τότε ο αντάρτης της ομάδας μισθοφόρων «Wagner», Γεβγκένι Πριγκόζιν, βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ