Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, ζήτησε από την ισραηλινή Διεύθυνση Ανάπτυξης, να ξεκινήσει να αναπτύσσεται σε μάχιμες μονάδες το Iron Beam, ένα όπλο λέιζερ μεγάλης ισχύος.

Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή εταιρεία αμυντικών εξοπλισμών IMI ενημέρωσε τον υπουργό Άμυνας ότι η ανάπτυξη του συστήματος λέιζερ για χρήση στην ξηρά προχωρά πέρα από κάθε προσδοκία.

Θα πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι δεν έχει διεξαχθεί επιχειρησιακή δοκιμή πυροδότησης του όπλου ως τώρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις όμως τέτοιου είδους όπλο θα αναπτυχθεί τα επόμενα δύο χρόνια για να ενισχύσει τη δυνατότητα της ισραηλινής αεράμυνας να αναχαιτίζει αεροσκάφη, ρουκέτες και βλήματα όλμων και θα χρησιμεύσει ως συμπληρωματικό σύστημα του Iron Dome.

Μέχρι στιγμής, φαίνεται πως θα χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά με τις συστοιχίες εδάφους του Iron Dome, με το θαλάσσιο σκέλος της αντιαεροπορικής ομπρέλας να παραμένει στην ευθύνη των αντιπυραυλικών συστημάτων C-Dome του ισραηλινού Ναυτικού.

Παράλληλα, προχωρά η ανάπτυξη του αντιβαλλιστικού συστήματος Arrow 4 και ήδη προκαλεί σημαντικό ενδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.

Αυτή η πρόοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική, ιδίως μετά την πρόσφατη επιτυχία του συστήματος Arrow 3 κατά των απειλών που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν, το Ιράκ και την Υεμένη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ