Oι ΗΠΑ ανησυχούν ιδιαιτέρως για το ενδεχόμενο η σιιτική οργάνωση της Χεζμπολάχ να επιτεθεί κατά του Ισραήλ, εάν το Τελ Αβίβ πραγματοποιήσει χερσαία επιχείρηση στη Γάζα και περνούν εσπευσμένα νομοσχέδιο από την Βουλή των Αντιπροσώπων που θα επιτρέπει την αποστολή και εμπλοκή αμερικανικών δυνάμεων σε πόλεμο στη Μ.Ανατολή!

Αυτό σημαίνει πως οι Αμερικανοί φοβούνται ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα με την Χαμάς στην Γάζα, ένα δεύτερο μέτωπο κατά της Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορά του.

Αν εμπλακεί η Χεζμπολάχ, θεωρείται βέβαιο πως θα εμπλακεί και το Ιράν, του οποίου το μέγεθος είναι δυσανάλογα μεγάλο για το Ισραήλ για να το αντιμετωπίσει μόνο του.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διάλεξε ξεκάθαρα την πλευρά του Ισραήλ σε ότι αφορά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου της Γάζας.

«Με βάση αυτά που είδα, φαίνεται ότι έγινε από την άλλη ομάδα, όχι από εσάς» είπε.

Οι Ρεπουμπλικάνοι συντάσσουν στρατιωτική εξουσιοδότηση που θα επιτρέψει στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να χτυπήσει δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή, εάν ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς κλιμακωθεί σε ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Η προοπτική της κλιμάκωσης έρχεται πιο κοντά καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη σφαγή και την απαγωγή Ισραηλινών από τη Χαμάς.

Η Χαμάς συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες και στο Ισραήλ.

«Είναι κάτι για το οποίο πρέπει να προετοιμαστούμε εάν εμπλακεί η Χεζμπολάχ», είπε ο Μάικ ΜακΚόλ πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής.

«Η κυβέρνηση δεν έχει εξουσιοδότηση να χτυπήσει οποιονδήποτε πληρεξούσιο του Ιράν.

Δεν έχουν εξουσιοδότηση βάσει της [αμερικανικής] νομοθεσίας να επιτεθούν».

Ο ΜακΚόλ είπε στο CNN τη Δευτέρα ότι επεξεργαζόταν μια εξουσιοδότηση για τη Χρήση Στρατιωτικής Δύναμης ή AUMF, λέγοντας «Ελπίζω να μην χρειαστεί ποτέ».

Είπε στους δημοσιογράφους ότι προτιμά ένα AUMF «με την πλήρη υποστήριξη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών» που θα στοχεύει συγκεκριμένες ομάδες ευθυγραμμισμένες με το Ιράν χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς.

Ο βουλευτής Γκρέγκορι Μικς της Νέας Υόρκης, ο επικεφαλής Δημοκρατικός στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, είπε στο Defense News ότι πιστεύει ότι το νομοσχέδιο του ΜακΚόλ είναι «πρόωρο».

«Εάν υπάρχει ανάγκη για ένα AUMF, η κυβέρνηση [Μάιντεν] θα το φέρει μπροστά», είπε ο Μικς.

«Η κυβέρνηση εργάζεται πολύ σκληρά τώρα για να… δώσει αυστηρές προειδοποιήσεις στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ, κάτι που πρέπει να γίνει για να προσπαθήσει να αποκλιμακώσει την κρίση. Επομένως, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να την κλιμακώσουμε».

Το Ιράν έχει απειλήσει να χρησιμοποιήσει τους «αντιπροσώπους» του σε όλη την περιοχή για να ανοίξει νέα μέτωπα στον πόλεμο, εάν το Ισραήλ προχωρήσει στα σχέδιά του για χερσαία εισβολή στη Γάζα, με τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών Χ.Αμπντολαχιάν να απειλεί με «προληπτικές» ενέργειες κατά του Ισραήλ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν διέταξε δύο ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων, τα USS Ford και USS Eisenhower, να μεταβούν στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin διέταξε επίσης περίπου 2.000 Πεζοναύτες να προετοιμαστούν για να αναπτυχθούν στη Μέση Ανατολή σε ρόλους υποστήριξης για το Ισραήλ.

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ αντάλλαξαν πυρά στα σύνορα του Λιβάνου από τις πρώτες επιθέσεις της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα και οι ΗΠΑ φοβούνται μια ευρύτερη κλιμάκωση.

Το Σύνταγμα των ΗΠΑ και ο νόμος περί Πολεμικών Εξουσιών ορίζουν ότι μόνο το Κογκρέσο μπορεί να εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρο να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη σε έναν ξένο πόλεμο, εκτός από τις περιπτώσεις αυτοάμυνας.

Οι προηγούμενες διοικήσεις και από τα δύο κόμματα το αγνόησαν αυτό, με μη εξουσιοδοτημένα πλήγματα σε μέρη όπως η Συρία και η Λιβύη, επικαλούμενα τις αρχές του προέδρου ως Ανώτατου Διοικητή.

Ο Μπάιντεν διέταξε αντίποινα εναντίον πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία και το Ιράκ το 2021, αφού επιτέθηκαν σε αμερικανικά στρατεύματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ