Στις 10 Μαΐου, το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε μια έκτακτη πώληση τριών συστημάτων ΠΕΠ HIMARS και συναφούς εξοπλισμού στην Ουκρανία, αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων, με τη Γερμανία να αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση.

Ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, δήλωσε στις 9 Μαΐου ότι το Βερολίνο θα αγοράσει τρία συστήματα και θα τα παραδώσει στο Κίεβο.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δικαιολόγησε την πώληση λέγοντας ότι «υπάρχει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απαιτεί την άμεση πώληση των αμυντικών αυτών άρθρων και υπηρεσιών στην Ουκρανία για τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, παραιτούμενος των απαιτήσεων αναθεώρησης από το Κογκρέσο».

Ο εξοπλισμός θα προέλθει από τα αποθέματα του Αμερικανικού στρατού.

«Η προτεινόμενη πώληση θα ενισχύσει την εξωτερική πολιτική και τους στόχους εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, βοηθώντας την Ουκρανία να αμυνθεί και να αντιμετωπίσει την ρωσική επιθετικότητα», ανακοίνωσε η Υπηρεσία Συνεργασίας Αμυντικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Το οπλικό σύστημα M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) είναι ένα σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων τοποθετημένο σε ένα φορτηγό FMTV 6×6.

Οι πύραυλοι του HIMARS είναι καθοδηγούμενοι από ραντάρ και έχουν βεληνεκές περίπου 70 χιλιομέτρων, προσφέροντας την ιδανική λύση για τακτικές «βολής και διαφυγής», στοχεύοντας εχθρικές θέσεις και οχυρώσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ