Μια στρατιωτική βάση-φυλάκιο  του Ισραήλ στην περιοχή Jal al-Alam, κοντά στα σύνορα με το νότιο Λίβανο και πλησίον της πόλης Naqoura του νοτίου Λιβάνου φέρεται να κτύπησε πριν λίγη ώρα η Χεζμπολάχ χρησιμοποιώντας ένα νέο τύπο βαλλιστικού πυραύλου.

Ακόμη δεν υπάρχει κάποια άλλη επιβεβαίωση του κτυπήματος από ισραηλινή πηγή.

Εάν ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε είναι ο  Burkan-2 πρόκειται για σημαντική κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

Με τα όσα αναφέρονται  ο Burkan-2 ανήκει στην οικογένεια των ρωσικών Scud και είναι ιρανικής προέλευσης   και βασίζεται είτε στον Qiam 1/Scud-C Shahab-2 είτε στον  Scud-D.

Βέβαια ο πύραυλος είναι βασικό όπλο των ανταρτών Χούθιο αλλά δεν αποκλείεται να έχεο μεταφερθεί στη Χεζμπολάχ μέσω Συρίας και η  εμβέλειά του ανέρχεται στα 1.000 χλμ. ενώ μπορεί να μεταφέρει πολεμική κεφαλή από 100 έως και 500 χλγρ.

Το  συγκεκριμένο βίντεο πάντως δεν έχει επιβεβαιωθεί καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για παλαιότερο υλικό από τον πόλεμο στην Συρία.

Σύμφωνα με κάποια ισραηλινά ΜΜΕ η Χεζμπολάχ εκτόξευσε για πρώτη φορά δύο τέτοιους πυραύλους κατά στρατιωτικές εγκατάστασης του Ισραήλ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Mayadeen με έδρα τη Βηρυτό ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ εκτόξευσε το Σάββατο δύο ρουκέτες Burkan-2, που φέρουν πολεμικές  κεφαλές υψηλής εκρηκτικότητας, κατά ισραηλινού φυλακίου  γνωστού  στον Λίβανο ως Τζαλ αλ-Αλάμ. Αξιωματούχος ασφαλείας του Λιβάνου επιβεβαίωσε την αναφορά για πρώτη φορά χρήση πυραύλων Burkan-2.

Σημειώνεται, όπως έχουμε αναφέρει ήδη, ότι ο Ισραηλινός  υπουργός Άμυνας Γιοαβ Γκάλαντ προειδοποίησε σήμερα τον

Ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα ότι «θα σφραγίσει τη μοίρα του Λιβάνου εάν αποφασίσει να εξαπολύσει μεγαλύτερη επίθεση στο Ισραήλ».

Μετά από αξιολόγηση της κατάστασης, ο Γκάλαντ έστειλε μήνυμα στον ηγέτη της Χεζμπολάχ, διαβεβαιώνοντας ότι η ισραηλινή Αεροπορία κρατά τη δύναμή της για τον λιβανικό τομέα, για τη Χεζμπολάχ». «

«Ο Σινουάρ έκανε ένα λάθος και σφράγισε τη μοίρα της Χαμάς, καθώς και τη μοίρα της Λωρίδας της Γάζας. Εάν ο Νασράλα κάνει λάθος, θα σφραγίσει τη μοίρα του Λιβάνου», προειδοποίησε ο Γκάλαντ από τον Βορρά.

Κατά την επίσκεψή του, ο Γκάλαντ ενημερώθηκε για τις ισραηλινές αμυντικές επιχειρήσεις σε όλο το βόρειο μέρος καθώς και σε ισραηλινές συνοριακές πόλεις που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι τα πλήγματα σε παρατηρητήριο της Χεζμπολάχ ήταν απάντηση στην πρόσφατη προσπάθειά της να πυροβολήσει από τον Λίβανο προς το Ισραήλ.

«Αμυνόμαστε στον Βορρά»

Η 146η Μεραρχία είναι γεμάτη από «αποφασιστικούς διοικητές που γνωρίζουν το έργο που έχουν αναλάβει και είναι πρόθυμοι να επιτύχουν τη νίκη στο πεδίο της μάχης», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.

«Αμυνόμαστε στον Βορρά, αλλά επιτιθέμεθα με πλήρη δύναμη στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας».

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή (3/11), ο Νασράλα μίλησε για πρώτη φορά από τις 7 Οκτωβρίου, προειδοποιώντας το Ισραήλ ότι η αποτροπή ενός περιφερειακού πολέμου εξαρτάται από τη διακοπή των επιθέσεων στη Γάζα και ότι υπάρχει πιθανότητα ο πόλεμος να μετατραπεί σε «ευρύ πόλεμο».

Από την πλευρά, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου- ως αντίποινα- προειδοποίησε ότη «η Χεζμπολάχ θα πλήρωνε ένα αφάνταστο τίμημα αν επιτεθεί στο Ισραήλ».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ