Σημάδια κατάρρευσης παρουσιάζουν οι ουκρανικές δυνάμεις στην Αβντίιβκα καθώς οι Ρώσοι κατέλαβαν και τον οικισμό Πετροβόσκοε στα βόρεια της πόλης και έχουν επί της ουσίας κλείσει την «τανάλια» που εφαρμόζουν εδώ και εβδομάδες οι ρωσικές δυνάμεις.

Ενώ οι μάχες στην Αβντίιβκα στην αρχή εξελίσσονταν αργά και με πολλές ρωσικές απώλειες, τα πράγματα έχουν αρχίσει να αντιστρέφονται.

Οι εξελίξεις είναι ταχύτατες (για πολιορκία πόλης-φρουρίου) και οι απώλειες πλέον είναι βαριές για τους Ουκρανούς.

Αυτό σημαίνει πως οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε πυρομαχικά, οπλικά συστήματα και σε προσωπικό.

Τίποτε δεν μπορεί να αντικατασταθεί επαρκώς. Όχι μόνο λόγω αποκλεισμού της Αβντίιβκα από κάθε κατεύθυνση αλλά και επειδή το Κίεβο δεν διαθέτει πλέον άλλες εφεδρείες να στείλει χωρίς να διακινδυνεύσει μία μείζονα κατάρρευση είτε στο μέτωπο της Ζαπορίζια, είτε στο μέτωπο του Μπάκχμουτ, είτε στο μέτωπο του Κουπιάνσκ.

Εάν η πόλη και τα βιομηχανικά της φρούρια πέσουν, το Κίεβο θα χάσει ολόκληρο το Ντόνμπας.

Η στρατηγική σημασία της πόλης είναι μεγαλύτερη και από αυτή του Μπάκχμουτ, καθώς «κόβει» το ουκρανικό μέτωπο των 1.200 χλμ, δηλαδή την τεράστια γραμμή επαφής από την Χερσώνα μέχρι το Κουπιάνσκ στα δύο.

Οι Ρώσοι θα απελευθερώσουν μεγάλες δυνάμεις που χρησιμοποιούν για την προστασία του Ντονέτσκ, όπως επίσης και τις αξιόμαχες δυνάμεις των ρωσόφωνων (ποιος ξεχνάει το ρωσόφωνο τάγμα «Σπάρτα» που έπαιξε καίριο ρόλο στην κατάληψη της Μαριούπολης) και θα μπορούν να περικυκλώσουν με ελιγμό, τις ουκρανικές δυνάμεις είτε στην Ζαπορίζια είτε στο Μπάκχμουτ.

Τα μαθηματικά είναι ενάντια στην Δύση και την Ουκρανία. Οι Ουκρανοί έχασαν πολλά ΤΟΜΑ Bradley και άρματα μάχης Leopard στα περίχωρα της πόλης, προσπαθώντας να ανακόψουν τις ρωσικές επιθέσεις.

Τις πρωινές ώρες οι Ρώσοι ξεκίνησαν επίθεση και στην συνοικία Κοκσοκχίμ, η οποία βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Αβντίιβκα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ