Η επίθεση τελικά στην ισραηλινή “φωλιά” των F-35, στη Νεβατίμ, που αποτέλεσε και την έδρα της επίθεσης κατά της ιρανικής πρεσβείας στην Συρία αποτέλεσε έναν από τους στόχους της χθεσινής επίθεσης αντιποίνων και όπως παραδέχθηκε και το Ισραήλ πέτυχε τον στόχο της.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αυτή η επιτυχία σημαίνει ότι οι ιρανικοί πύραυλοι δεν μπόρεσαν να αναχαιτιστούν από την ισραηλινή αντιβαλλιστική αεράμυνα στην ίσως πιο προστατευμένη βάση των ισραηλινών δυνάμεων όπου φιλοξενούν τα νεότερα και stealth μαχητικά.

Κατά το Ιράν η βάση ανέστειλε την λειτουργία της ενώ κατά το Ισραήλ οι ζημιές ήταν μικρές.

Αυτό όμως που το Τελ Αβίβ και η στρατιωτική ηγεσία δεν μπορεί να απαντήσει είναι το πως κατάφεραν να περάσουν και να χτυπήσουν τόσοι πύραυλοι την βάση ενώ καμία απάντηση δεν δίνεται για το τι θα γίνει αν την επόμενη φορά το Ιράν χτυπήσει με μαζικότερο χτύπημα από ακόμα ισχυρότερους πυραύλους.

Μάλιστα η απάντηση της διασποράς των μαχητικών F-35 δεν είναι επαρκής γιατί τα συγκεκριμένα μαχητικά χρειάζονται ειδικές εγκαταστάσεις για την λειτουργία τους και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η σημερινή επίθεση μπορεί να έχει θέσει εκτός συστήματα που δεν επιτρέπουν την απρόσκοπτη δράση των συγκριμένων μαχητικών.

Ο αρχηγός των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Μοχαμάντ Μπαγερί, δήλωσε πως η επίθεση κατά του Ισραήλ «πέτυχε όλους τους στόχους της», και σημειώθηκε ότι τα drone και οι πύραυλοι δεν είχαν στόχο κανένα αστικό ή οικονομικό κέντρο φέρνοντας έτσι σε δύσκολη θέση την ισραηλινή ηγεσία που δήλωσε 99% επιτυχία στην αναχαίτηση των στόχων.

Μάλιστα με βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας η ιρανική πλευρά δείχνει ότι 20 πύραυλοι ρίπτονται στην βάση Νεβατίμ χωρίς να μπορούν να αναχαιτιστούν.

«Η επιχείρηση Τίμια Υπόσχεση διεξήχθη με επιτυχία από χθες το βράδυ μέχρι σήμερα το πρωί και πέτυχε όλους τους στόχους της», δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση ο στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί.

Οι δύο εγκαταστάσεις που χτυπήθηκαν

Όπως ανέφερε, οι δύο εγκαταστάσεις που χτυπήθηκαν κυρίως στο Ισραήλ ήταν «το κέντρο πληροφοριών που έδωσε στους σιωνιστές τις απαραίτητες πληροφορίες» για το πλήγμα που κατέστρεψε την 1η Απριλίου το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, καθώς και «η αεροπορική βάση του Νεβατίμ, από την οποία απογειώθηκαν τα αεροσκάφη F-35» που το βομβάρδισαν.

«Αυτά τα δύο κέντρα υπέστησαν σημαντικές ζημιές και τέθηκαν εκτός λειτουργίας», διαβεβαίωσε, σημειώνοντας:

«Δεν έχουμε καμιά πρόθεση να συνεχίσουμε αυτή την επιχείρηση, όμως αν το σιωνιστικό καθεστώς αναλάβει κάποια δράση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, είτε στο έδαφός μας είτε στα κέντρα που μας ανήκουν στη Συρία ή αλλού, η επόμενη επιχείρησή μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτήν εδώ», προειδοποίησε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Ο στρατηγός Μπαγερί δήλωσε εξάλλου ότι οι ιρανικές αρχές «έστειλαν ένα μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιώντας ότι, αν συνεργασθούν με το Ισραήλ στις επόμενες ενδεχόμενες ενέργειές τους, οι βάσεις τους δεν θα είναι ασφαλείς».

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι κατέρριψε το 99% των εισερχόμενων απειλών ενώ παράλληλα έδειξαν και μικρό απόσπασμα από την προσγείωση μαχητικού F-35 στην βάση Νεβατίμ ως επιστροφή αλλά όχι κάποιο μαζικό βίντεο.

Πάντως ο εκπρόσωπος του IDF δήλωσε: “Αναχαιτίστηκε το 99% των εναέριων απειλών. Η αεροπορική βάση Νεβατίμ στην έρημο της Νεγκέβ υπέστη ελαφρές ζημιές και είναι λειτουργική. Το Ιράν νόμιζε ότι θα παραλύσει τη βάση αλλά απέτυχε”.

Το μήνυμα αυτό διαβιβάσθηκε μέσω της πρεσβείας της Ελβετίας, η οποία αντιπροσωπεύει τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν, καθώς οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις.

Ερωτηθείς επίσης στην κρατική τηλεόραση, ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί δήλωσε πως η επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της νύχτας «θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερης έκτασης».

«Περιορίσαμε αυτή την επιχείρηση στις υπηρεσίες που το σιωνιστικό καθεστώς χρησιμοποίησε για να επιτεθεί στην πρεσβεία μας» στη Συρία.

Από το πλήγμα στο ιρανικό προξενείο είχαν σκοτωθεί επτά μέλη των Φρουρών, μεταξύ των οποίων δύο ανώτατοι αξιωματικοί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ