Τα ρωσικά χτυπήματα που ισοπέδωσαν ουσιαστικά το σύστημα ενέργειας της Ουκρανίας αποκαλύφθηκε γιατί ήταν τόσο καταστρεπτικό και οφείλεται στους νέας παραγωγής πυραύλους cruise που μεταφέρουν τα βαρέα ρωσικά βομβαρδιστικά, τύπου  Kh-101.

Η στόχευση των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας από μέρους των ρωσικών δυνάμεων έχει επίσης έναν ακόμα στόχο, την παύση ουσιαστικά χρήσης των τρένων από μέρους των ουκρανικών δυνάμεων ή πιο απλά να σταματήσει η αποστολή εφεδρειών και εφοδιών στην πρώτη γραμμή καθώς τα τρένα κινούνταν σε ένα μεγάλο τμήμα τους με ηλεκτρικό.

Έτσι σύμφωνα με Διεθνές ουκρανικό ΜΜΕ, “οι πύραυλοι Kh-101  γίνονται ακόμη φονικότεροι, αφού η Ρωσία ξεκίνησε την παραγωγή τους  με δύο κεφαλές”. 

“Για πρώτη φορά, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αύξησε την κεφαλή του Kh-101 στα 800 κιλά τον Ιανουάριο.  Αυτό αναφέρθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2024 κατά τη διάρκεια επίσκεψης προπαγάνδας του Πούτιν και  του επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, στην επιχείρηση MKB Raduga, όπου κατασκευάζονται αυτοί οι πύραυλοι κρουζ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ένας από τους εκπροσώπους της επιχείρησης είπε στον Σόιγκου ότι η κεφαλή του πυραύλου κρουζ ήταν σε θέση να αυξηθεί από 450 κιλά σε 800 κιλά”.

Ωστόσο δεν πρόκειται μόνο για την αύξηση του βάρους μιας και μόνο κεφαλής, αλλά για την αναδιάταξη του εσωτερικού ώστε να φιλοξενηθούν δύο ξεχωριστές κεφαλές σε αυτόν τον πύραυλο που προκαλεί την ικανότητα έτσι διάτρησης σε μεγαλύτερο βάθος!

Το κανάλι Telegram Colonel GSH γράφει σχετικά και παρέχει φωτογραφίες από αυτές τις κεφαλές, σημειώνοντας ότι αυτό έγινε γνωστό μετά την ανάλυση του πύραυλου Kh-101 που καταρρίφθηκε κατά την τελευταία επίθεση του εχθρού τη νύχτα της 29ης Μαρτίου που σε συνδυασμό με την ικανότητα εκτόξευσης αντιμέτρων αδρανοποιούν τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας ενώ η ισχύς κρούσης πλέον είναι τεραστίων διαστάσεων.

Η δε μείωση της εμβέλειας από τα 5.000 χλμ στα 2.500 χλμ. δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα καθώς η εμβέλεια που απομένει καλύπτει κάθε τμήμα της Ουκρανίας.

Μετά από αυτά τα χτυπήματα ο Β.Ζελένσκι ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις στην αμερικανική βοήθεια για την ασφάλεια ανάγκασαν την Ουκρανία να παραχωρήσει την πρωτοβουλία του πεδίου μάχης και ότι αυτές οι καθυστερήσεις συνεχίζουν να απειλούν τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος σε συνέντευξη του στην Washington Post δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν θα είναι σε θέση να υπερασπιστεί το έδαφός της χωρίς την αμερικανική υποστήριξη, καθώς η Ουκρανία βασίζεται επί του παρόντος σε συστήματα αεράμυνας και πυραύλους, παρεμβολές ηλεκτρονικού πολέμου και βλήματα πυροβολικού 155 χλστ. από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Zelensky δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες ελλείψεις οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών θα αναγκάσουν τον ουκρανικό στρατό να παραχωρήσει περισσότερα ουκρανικά εδάφη «βήμα προς βήμα», καθώς μια μικρότερη αλλά πιο σταθερή πρώτη γραμμή είναι προτιμότερη από ένα μεγαλύτερο αλλά ασταθές μέτωπο που οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν για να επιτύχουν μια σημαντική νίκη.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ΥΠΕΞ Τουρκίας, Καζακστάν και Κίνας ανακοίνωσαν στους πολίτες τους να φύγουν από τις περιοχές του Χαρκόβου, της Οδησσού και του Κιέβου!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ