Οι Ρώσοι κατέλαβαν την Berkivka όπως και τα βόρεια υψώματα του Chasiv Yar και πλέον έχουν θέσει την μικρή αυτή πόλη σε «λαβίδα» από Βορά και Νότο, ενώ πλησίασαν σε μικρή απόσταση το Σλαβιάνσκ.

Ο δρόμος για το Σλαβιάνσκ είναι ανοιχτός αλλά οι Ρώσοι δεν πρόκειται να προωθηθούν πριν «τελειώσουν» με το Μπάκχμουτ/Αρτέμοβσκ.

Η στρατηγική σημασία του Μπάκχμουτ εξηγεί γιατί Ρώσοι και ο Ουκρανοί ήταν και είναι διαθέσιμοι να να «αναλώσουν» χιλιάδες άνδρες σε μάχες τύπου Α’ ΠΠ.

Η θέση του Μπάκχμουτ είναι ιδιαίτερη καθώς η κατάληψή του από τους Ρώσους θα τους επιτρέψει εύκολα να καταλάβουν όλο το κεντρικό Ντόνμπας και τους οικισμούς από το Σλαβιάνσκ μέχρι το Τορέτσκ όπως απεικονίζεται και στον σχετικό χάρτη.

Η κατάληψη του Τορέτσκ μάλιστα θα αναγκάσει τους Ουκρανούς που βρίσκονται στην Μαρίνκα έξω από τη ρωσόφωνη πόλη του Ντονέτσκ, να αποχωρήσουν άμεσα για να μην εγκλωβιστούν.

Πολλοί αποκαλούν το Μπάκχμουτ συνδετήριο «κρίκο» ολόκληρου του μετώπου του Ντονέτσκ και όποιος κερδίσει ουσιαστικά κερδίζει τον πόλεμο.

Οι Ρώσοι «καίγονται» να το καταλάβουν πριν καταφτάσουν οι δυτικές ενισχύσεις και οι Ουκρανοί πολεμούν μέχρι τέλους για να προλάβουν τις δυτικές ενισχύσεις.

Πάντως μετά την κατάληψη της Berkivka ο εφοδιασμός των 15.000 εναπομείναντων Ουκρανών στο Μπάκχμουτ έγινε ακόμα δυσκολότερος.

Λέγεται πως οι 1.500 Ουκρανοί στην Παρασκοβιέβκα, βόρειο προάστιο του Μπάκχμουτ, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν γιατί δεν είχαν πλέον πυρομαχικά.

Σε ότι αφορά το Μπάκχμουτ, οι βόρειες συνοικίες πλέον ελέγχονται πλήρως από τους Ρώσους, όπως και οι ανατολικές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ