Εκατοντάδες άρματα μάχης στέλνει η Ρωσία στην ανατ.Ουκρανία ενόψει της άφιξης των Leopard 2A4

Λίγο απέχουμε από ευθεία σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας - Το Κίεβο ζητά και F-16!

Εκατοντάδες  άρματα μάχης T-90M στέλνει αιφνιδιαστικά η Μόσχα στην ανατολική Ουκρανία ενόψει  της άφιξης βρετανικών και γαλλικών αρμάτων στην χώρα στο πλαίσιο της νέας βοήθειας του ΝΑΤΟ προς το Κίεβο.

Όπως αναφέρεται οδεύουμε ουσιαστικά σε μια κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, με την δυτική στρατιωτική βοήθεια να χρησιμεύει ως καύσιμη ύλη σε ένα ήδη πυριφλεγές σκηνικό.

Για πρώτη φορά μετά τον «Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο» (όπως ονομάζουν οι Ρώσοι τον Β΄ΠΠ γερμανικά άρματα μάχης θα εμφανιστούν στην Ουκρανία αφού η Βαρσοβία είναι η πρώτη που αποφάσισε να προμηθεύσει το Κίεβο με μια παρτίδα γερμανικής κατασκευής τανκς Leopard 2 τα οποία βρίσκονται σε υπηρεσία με τον πολωνικό Στρατό.

Πώς μπορεί ο ρωσικός στρατός να χτυπήσει καίρια τα Leopard 2 στα πεδία των μαχών;

Με τρεις τρόπους: Πρώτον με την ενίσχυση του υπάρχοντος ερμαϊκού δυναμικού των πλέον σύγχρονων μετά το t-14 Armata) αρμάτων μάχης των T-090M, δειλότερων με την ενίσχυση των αποστολών των επιθετικών ελικοπτέρων Ka-52 και τρίτον με τους φορητούς Α/Τ πυραύλους.

Η Πολωνία θα μεταφέρει μια παρτίδα σύγχρονων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, δήλωσε την ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα.

Είναι αλήθεια ότι επιφυλάχτηκε ότι πρώτα «πρέπει να πληρούνται ορισμένες τυπικές απαιτήσεις , πρέπει να γίνουν εγκρίσεις.»

Η υπόσχεσή του δόθηκε στο Lvov κατά τη διάρκεια συνάντησης κορυφής με τους ομολόγους της Ουκρανίας και Λιθουανίας Volodymyr Zelensky και Gitanas Nauseda.

«Θέλουμε να υπάρξει ένας διεθνής συνασπισμός και αποφασίσαμε να εισαγάγουμε το πρώτο πακέτο σε αυτόν τον διεθνή συνασπισμό – μια μοίρα αρμάτων μάχης Leopard («Leopard» – σημείωση TASS )», εξήγησε ο Ντούντα.

Η Βαρσοβία πήρε αυτή την απόφαση για να αναγκάσει άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο, παραδέχτηκε αργότερα ο γραμματέας Τύπου της πολωνικής κυβέρνησης, Piotr Müller.

Ο πολωνικός Στρατός διαθέτει 126 άρματα μάχης Leopard στην έκδοση 2A4 και 105 οχήματα στην έκδοση 2A5.

Η Φινλανδία και η Δανία έχουν ανακοινώσει προηγουμένως την ετοιμότητά τους να παραδώσουν Leopard στο Κίεβο.

Ωστόσο, όπως υπενθυμίζει η Kommersant , καμία χώρα δεν μπορεί να μεταφέρει το Leopard χωρίς την άδεια του κατασκευαστή αυτών των αρμάτων, δηλαδή της Γερμανίας.

Επιπλέον, στις αρχές Ιανουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες  ανακοίνωσαν  νέο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία.

Μεταξύ άλλων, σκοπεύουν να στείλουν πενήντα ΤΟΜΑ Bradley και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα.

Η Ουκρανία θα λάβει ΤΟΜΑ των ΗΠΑ σε «λίγες εβδομάδες», υποσχέθηκε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Δεν πρόκειται να ανακοινώσουμε εκ των προτέρων πότε ακριβώς θα φτάσουν αυτά τα συστήματα».

Ο Ράιντερ διευκρίνισε ότι οι Ουκρανοί θα εκπαιδευτούν να χειρίζονται το Bradley στο πλαίσιο της γενικής εκπαίδευσης που πραγματοποιείται στη Γερμανία (έχουμε αμφιβολίες κατά πόσο τα δυτικά όπλα τα χειρίζονται Ουκρανοί αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα).

«Η εμφάνιση νέων δυτικών τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία είναι αναπόφευκτη – καθώς τα παλαιά τεθωρακισμένα σοβιετικής εποχής   έχουν εξαντληθεί, αργά ή γρήγορα αυτό θα έπρεπε να είχε συμβεί», είναι βέβαιος ο Vasily Kashin, ειδικός στο Κέντρο Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών.

«Εάν η Πολωνία παραδώσει το Leopard 2A4, από το οποίο έχει αρκετά, τότε αξίζει να της θυμίσουμε την εμπειρία των μαχών στη Συρία και την Αφρική το 2016.

Εκεί, τα τουρκικά στρατεύματα που ήταν εξοπλισμένα με αυτά τα άρματα υπέστησαν σημαντικές απώλειες από σοβιετικά αντιαρματικά όπλα όχι τελευταίας γενιάς» είπε στην εφημερίδα VZGLYAD.

Επομένως, τα Leopard δεν πρέπει να θεωρούνται κάποιο είδος θαυματουργού όπλου, προσθέτει ο ειδικός.

«Ναι, τα χαρακτηριστικά τους είναι σημαντικά ποιοτικότερα από αυτά των αρμάτων μάχης που έχουν χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Με την εμφάνισή τους στο μέτωπο θα προκύψουν νέες προκλήσεις για εμάς. Από την πλευρά μας, όπως και από την ουκρανική πλευρά, υπάρχει μεγάλη γκάμα αρμάτων μάχης.»

Από «αντίκα» μέχρι το τελευταίο T-90M.

Τα τελευταία μας άρματα μπορούν να πολεμήσουν τα Leopard, αλλά για τα ξεπερασμένα μοντέλα, τα γερμανικά άρματα μάχης θα γίνουν σοβαρή απειλή.

«Αξίζει όμως να θυμηθούμε: σήμερα τα άρματα  δεν πολεμούν ένα προς ένα, όπως συνέβη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έτσι, η αποτελεσματικότητα του Leopard θα εξαρτηθεί από τις τακτικές των μερών και την ισορροπία των δυνάμεων σε μια συγκεκριμένη περιοχή», διευκρινίζει ο Kashin.

«Είναι σαφές ότι πρόκειται για τον πιο πρόσφατο εξοπλισμό που η Δύση δεν είχε προηγουμένως προμηθεύσει στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει νεότερο Leopard-2. Φυσικά, υπάρχουν διαφορετικές τροποποιήσεις, αλλά οι Πολωνοί έχουν αρκετά εκσυγχρονισμένα», λέει ο Vadim Kozyulin, επικεφαλής του Κέντρου Παγκόσμιων Μελετών και Διεθνών Σχέσεων στο Ινστιτούτο Σύγχρονων Διεθνών Προβλημάτων της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Αλλά ο αριθμός που αναφέρει ο Ντούντα δεν είναι κρίσιμος. Όπως λένε, μόνο ο πόλεμος θα δείξει ποιος είναι πιο δυνατός. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα θα είναι η ανάδυση της σύγκρουσης σε νέο επίπεδο, η αύξηση των θυμάτων και από τις δύο πλευρές και η αύξηση των κινδύνων από όλες τις πλευρές. Άλλωστε, τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να εμπλακεί σε εχθροπραξίες όχι πλέον έμμεσα, όπως είναι τώρα, αλλά άμεσα », προειδοποιεί ο ειδικός.

Λίγες ώρες μετά την ηχηρή δήλωση του Ντούντα στο Λβιβ, το Λονδίνο ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδίαζαν να στείλουν τανκς για να βοηθήσουν τον Ζελένσκι.

Eκπρόσωπος του γραφείου του Πρωθυπουργού Rishi Sunak σημείωσε ότι η Βρετανία επιταχύνει την υποστήριξη προς το Κίεβο παρέχοντας στρατιωτική τεχνολογία επόμενης γενιάς “που θα βοηθήσει να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο… Είναι σαφές ότι τα άρματα μάχης μπορούν να δώσουν στους Ουκρανούς την ευκαιρία να αλλάξουν την πορεία του πολέμου»,  αναφέρει το RIA Novosti .

Ο Σουνάκ ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας να «συνεργαστεί με εταίρους» για αυτό τις επόμενες εβδομάδες. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι για πρώτη φορά από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, το Λονδίνο  εξετάζει το ενδεχόμενο να  προμηθεύσει το Κίεβο με έως και 14 από τα κύρια άρματα μάχης Challenger 2.

Όπως πρότειναν οι συντάκτες του καναλιού Magpie Tail Telegram , οι Βρετανοί προσπαθούσαν να απαλλαγούν από αυτό το μοντέλο εδώ και πολύ καιρό και βλέπουν έναν αντικαταστάτη του στο αμερικανικό M1A2 Abrams.

«Οι Βρετανοί σχεδιάζουν γενικά να μειώσουν τον στόλο των αρμάτων μάχης. Θα αναβαθμίσουν το Challenger 2 τους (“Challenger 2″) σε Challenger 3”, σημείωσε ο Kashin για αυτήν την έκδοση. –

Το γερμανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα θα τους βοηθήσει σε αυτό, το 2027, όπως είχε προγραμματιστεί, θα τεθούν σε λειτουργία τα πρώτα τέτοια άρματα. Ωστόσο, δεν αποφασίστηκε να εκσυγχρονιστούν όλα αλλά μόνο ένα μέρος για οικονομικούς λόγους.

Τα υπόλοιπα δεν θα τα χρειαστούν και θεωρητικά μπορούν να τα δώσουν στους Ουκρανούς.

Εν τω μεταξύ, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, σχολίασε την υπόσχεση για μεταφορά των Leopard στην Ουκρανία την Τετάρτη.

«Όλο αυτό το σίδερο, σε κάθε περίπτωση, σύντομα θα γίνει σκουριασμένο παλιοσίδερο και δεν θα σώσει την τεχνητή χώρα που καταρρέει . Και sτο Lvov, που θα φέρει και πάλι το όνομα Lemberg, συναντήθηκαν για να συνδέσουν σωστά τις δυτικές ουκρανικές περιοχές στους νέους (πρώην) ιδιοκτήτες», έγραψε ο Medvedev.

 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV