Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε τον σοβαρό ρόλο της Wagner PMC κατά τις μάχες για την απελευθέρωση του Soledar και ανέφερε πως οι μονάδες της Wagner εισέβαλαν απευθείας στις αστικές περιοχές της πόλης, ενώ οι τακτικές ρωσικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει την πόλη από δύο κατευθύνσεις και είχαν διακόψει τη μεταφορά των εχθρικών εφεδρειών την ίδια στιγμή που παρείχαν υποστήριξη πυρός για την επίθεση με Αεροπορία και Πυροβολικό.

Θα εφαρμοστεί αυτή η νέα τακτική στο μέλλον; Να συνεργάζεται και να συντονίζεται η ιδιωτική Wagner με τις ρωσικές τακτικές δυνάμεις; Φαίνεται πως ναι.

Διότι η Wagner έδειξε μοναδικές αρετές στον αστικό πόλεμο.

Το έργο της διείσδυσης στα τετράγωνα της πόλης που έλεγχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας επιλύθηκε με επιτυχία από τις ενέργειες των των αποσπασμάτων επίθεσης της Wagner PMC.

Μια ετερογενής στρατιωτική δύναμη, η οποία περιελάμβανε τόσο τις μονάδες Wagner όσο και μονάδες των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενήργησε σύμφωνα με ένα ενιαίο σχέδιο, το οποίο περιλάμβανε τη εκπλήρωση πολλών αποστολών μάχης.

Μεταξύ αυτών: ο αποκλεισμός του Soledar από το βορρά και το νότο, η απομόνωση της περιοχής μάχης στην πόλη, ο αποκλεισμός της μεταφοράς εφεδρειών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας από γειτονικές περιοχές και η αποτροπή της εξόδου του ουκρανικού Στρατού από την πόλη. Επίσης, υποστηρίχτηκε η επιθετική προέλαση των στρατευμάτων από την αεροπορία και με πλήγματα του Πυροβολικού σε εχθρικές θέσεις.

Με λίγα λόγια η Wagner έπαιξε τον ρόλο της «σφύρας» και οι ρωσικές τακτικές δυνάμεις τον ρόλο του «άκμονα».

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο ιδρυτής της Wagner, Yevgeny Prigozhin, ανακοίνωσε την κατάληψη της Soledar. Σημειώθηκε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις  της Ουκρανίας έχασαν  200 άτομα ενώ προσπαθούσαν να αντεπιτεθούν στην πόλη.

Τα δυτικά και τα ελληνικά ΜΜΕ παραδέχτηκαν την πτώση της Soledar μόλις την… Παρασκευή.

Το ΥΠΜΑ τόνισε ότι η κατάληψη του Soledar έχει μεγάλη σημασία για τη συνέχιση μιας επιτυχημένης επίθεσης στο σύνολο της περιφέρειας του Ντονέτσκ.

Συγκεκριμένα, ανοίγει τη δυνατότητα αποκοπής των οδών ανεφοδιασμού των ουκρανικών στρατευμάτων στο Artemovsk, που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά, και στη συνέχεια αποκλεισμού σε «καζάνι» των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας που παραμένουν σε αυτήν την πόλη.

Όπως είπε στο TASS ένας στρατιωτικός εμπειρογνώμονας από το LPR, ο συνταγματάρχης Vitaly Kiselyov, μεταξύ των Ουκρανών αιχμαλώτων κυριαρχούν οι στρατιώτες της 77ης Ανεξάρτητης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, μιας επίλεκτης μονάδας.

Όπως σημείωσε νωρίτερα η εφημερίδα VZGLYAD , μετά την απελευθέρωση του Soledar, μπορεί κανείς να περιμένει την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην πόλη Chasov Yar, που βρίσκεται νοτιοδυτικά του Soledar (20 χλμ. σε ευθεία γραμμή) και δυτικά του Artemovsk. Θα μπορούσε να υποτεθεί ότι ο επόμενος στόχος μετά το Artemovsk θα πρέπει να είναι οι πόλεις  Slavyansk – Kramatorsk – Druzhkovka – Konstantinovka.

Αλλά πρώτα είναι απαραίτητο να καταστραφεί η γραμμή άμυνας από το Seversk στο Artemovsk.

Όπως αναφέρει ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής Vasily Dandykin «Προφανώς, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί περαιτέρω η εμπειρία που αποκτήθηκε κατά την επίθεση στο Soledar, και να βελτιωθεί η αλληλεπίδραση του στρατιωτικού προσωπικού και της «Wagner» ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Valery Gerasimov τοποθετήθηκε άμεσα επικεφαλής των δυνάμεων που επιχειούν στην Ουκρανία».

Ταυτόχρονα, κατά την απελευθέρωση του Soledar, ήταν πραγματικά δυνατό να παρατηρηθούν οι συντονισμένες ενέργειες των τακτικών μονάδων και των PMC, λένε οι ειδικοί. «Η PMC είναι ένας εμπορικός οργανισμός που εκπληρώνει μια συγκεκριμένη αποστολή ή σχέδιο. Δηλαδή, η εταιρεία δεν ενεργεί από μόνη της, όλα συντονίζονται κατά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Καθορίζεται η κατεύθυνση, η περίμετρος, ο απαιτούμενος αριθμός τεθωρακισμένων οχημάτων και αεροπορίας κ.ο.κ.», επισημαίνει ο απόστρατος συνταγματάρχης, στρατιωτικός ειδικός Ανατόλι Ματβίτσουκ.

«Αν μιλάμε για τα πλεονεκτήματα μιας ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας σε μια ένοπλη σύγκρουση, αξίζει να σημειωθεί ότι οι στρατιωτικοί τέτοιων οργανώσεων έχουν περισσότερο οικονομικά κίνητρα παρά ιδεολογικά.

Επιπλέον, η πιο αυστηρή πειθαρχία, ευθύνη και αμοιβαία ευθύνη συνήθως λειτουργούν εντός των μονάδων της Wagner. Όλα αυτά τους επιτρέπουν να επιτύχουν τους στόχους τους πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ