Η Δανία δίνει στην Ουκρανία πυραύλους & εκτοξευτές αντιπλοϊκών συστημάτων «Harpoon»

Τι βεληνεκές έχουν

Η Δανία γνωστοποίησε πως θα παραδώσει πυραύλους και εκτοξευτές αντιπλοϊκών συστημάτων «Harpoon» στην Ουκρανία.

Η δήλωση αυτή έγινε από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Όστιν Λόιντ, μετά από συνεδρίαση της ομάδας επαφής για την άμυνα της Ουκρανίας.

Τι βεληνεκές έχουν

Οι πύραυλοι «Harpoon» είναι γνωστό ότι μπορούν να πλήξουν σε απόσταση 300 χιλιομέτρων.

Με τη χρήση τους, η Ουκρανία ελπίζει να ξεμπλοκάρει τα ουκρανικά λιμάνια, πλήττοντας ρωσικά πλοία από μακρινές αποστάσεις.

Τι θα γίνει με τα γερμανικά όπλα;

Η γερμανική κυβέρνηση καθυστερεί πολύ και διστάζει στην παράδοση του βαρέος οπλισμού, που έχει υποσχεθεί στην Ουκρανία. Αυτό επιρρίπτει στον Όλαφ Σολτς ουσιαστικά η Μαρί Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν, επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου από τους Φιλελευθέρους κοινοβουλίου μιλώντας στο RTL, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

«Με ενοχλεί το γεγονός ότι θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει ήδη πριν από εβδομάδες. Αυτό είναι το πιο πικρό στην πραγματικότητα» ανέφερε παραδεχόμενη ωστόσο ότι η παράδοση βαρέος οπλισμού αποτελεί μια χρονοβόρα και πολύπλοκη διαδικασία.

Δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung θέλει την κοινοβουλευτική ομάδα των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών δυσαρεστημένη με την κριτική της Στρακ-Τσίμερμαν, υποστηρίζοντας ότι με αντίστοιχες δηλώσεις συντάσσεται ουσιαστικά με την αντιπολίτευση, βλάπτοντας τη φήμη της κυβέρνησης.

Πάντως και η αξιωματική αντιπολίτευση εντείνει την πίεση. «Ήδη από τις 28 Φεβρουαρίου η γερμανική στρατιωτική βιομηχανία είχε καταστήσει σαφές ότι θα μπορούσε να παραδώσει πολύ γρήγορα 100 τεθωρακισμένα Λέοπαρντ και 100 Μάρντερ. Καμία παραγγελία δεν έχει παραδοθεί μέχρι σήμερα» ανέφερε ο Ρόντεριχ Κίζεβετερ, πολιτικός αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής των Χριστιανοδημοκρατών.

Κριτική στον καγκελάριο Σολτς για ολιγωρία στο θέμα της αποστολής όπλων στην Ουκρανία επιρρίπτει με κάθε ευκαιρία άλλωστε και ο πρόεδρος του κόμματος, Φρίντριχ Μερτς.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV